Regija
5

CNN dolazi u BiH, Hrvatsku i Srbiju sa programom N1

Klix.ba
Početkom naredne godine trebao bi da sa radom krene program N1, koji će u saradnji sa čuvenom svjetskom TV mrežom, američkim CNN-om, emitovati regionalni informativni program na području bivše Jugoslavije.

Program će, prema najavi, moći pratiti više od 15 miliona gledatelja u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, a emitovat će se iz tri velika informativno-produkcijska centra u Zagrebu, Beogradu i Sarajevu, ali i iz drugih gradova u regiji. Centri će imati i posebnu koordinaciju.

Generalni direktor programa je nekadašnji CNN-ov novinar Brent Sadler, koji je najavio da će televizija razvijati svoj specifičan sadržaj zasnovan na vijestima iz regije o kojima će se istovremeno izvještavati iz tri glavna grada.

"Saradnja sa CNN-om donosi nam dragocjeno iskustvo u području novinarstva, uredništva i pravljenja programa", rekao je Sadler u kratkom saopćenju u kojem stoji i da će sporazum sa CNN-om omogućiti emitovanje odabranih sadržaja CNN-a, prevedenih na lokalne jezike.

Glavni sponzor programa N1 je United Group, odnosno "pay TV" platforma koja obuhvata Total TV, najveću satelitsku platformu u regiji, zatim kablovske operatere Telemach BiH i Telemach Slovenija, te SBB, najvećeg kablovskog operatera u Srbiji. CNN će im, prema dogovoru, osigurati podršku, od savjetovanja do obuke kadrova u sjedištu u Atlanti. O programu N1 trenutno se jako malo zna, budući da čelnici projekta sve drže u strogoj tajnosti. Ono što se uspjelo otkriti je da bi se velika prezentacija programa i kadrova mogla održati u narednih mjesec dana te da se očekuje da će poznata američka mreža na prezentaciju poslati jednu od svojih zvijezda. Na programu N1 mogla bi se naći i neka poznata domaća televizijska i novinarska imena sa kojima će se ovih dana ubrzati razgovori i pregovori.

Mreža Teda Turnera kao uzor drugim medijima

Cable News Network (CNN) je 1980. godine pokrenuo milijarder i medijski magnat Ted Turner i prvi krenuo sa 24-satnim informativnim programom. Do tada, u SAD-u nije postojala TV kuća koja je emitovala samo vijesti.

Dok se konkurencija u početku podsmjehivala Turnerovom projektu, smatrajući da program koji se sastoji samo od vijesti neće uspjeti, pogotovo s obzirom na to da su se Turneru odbile pridružiti neke od tadašnjih TV zvijezda, on se nije dao omesti. Počeo je po cijeloj Americi okupljati saradnike, uglavnom studente novinarstva, jer je želio da njegovi ljudi uvijek budu "na mjestu događaja".

"Nećemo se odjaviti do smaka svijeta. Bit ćemo u zraku i prenositi kraj svijeta uživo. To će biti naš posljednji događaj, a kada kraj svijeta dođe, pustit ćemo ‘Bliže tebi, Gospode’ prije nego utihnemo", rekao je Turner kada je pokrenuo CNN.

Ubrzo je CNN postao vodeća TV mreža po uzoru na koju su počeli raditi mnogi mediji. Prema podacima Time Warnera, CNN International na engleskom jeziku može se pratiti u 212 država i teritorija, a osnovane su i informativne TV stanice na drugim jezicima - španskom, turskom i japanskom. CNN je jedini uživo emitovao lansiranje svemirskog shuttlea Challenger 1986. godine te niz drugih vanrednih događaja, a vrhunac slave doživjeli su u vrijeme Zaljevskog rata i terorističkih napada 11. septembra.