Regija
3

Ceremonija inauguracije predsjednice Hrvatske: Kolinda na Markovom trgu dočekana aplauzom

Piše: E. F.
Markov trg: Foto (Index.hr)
Markov trg: Foto (Index.hr)
Svečena ceremonija inauguracije prve predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović započela je izvođenjem himne na Markovom trgu, a buduća predsjednica je dočekana aplauzom.

Nakon što je predsjednica u jutarnjim satima napustila svoj stan radi priprema za ceremoniju, na Markov trg su stigle i zvanice ali i političari te kulturni radnici i druge eminentne ličnosti tako da je skoro sat vremena prije ceremonije bilo popunjeno svih 900 sjedećih mjesta.

Na Trg je stigao i veliki broj građana i svi su dobili zastavice Republike Hrvatske kojima su zaista pružili divan prizor na trgu.

Predsjednica je izabrala vrlo elegantnu plavu kombinaciju u kojoj se prošetala zagrebačkim ulicama do uspinjače kojom je stigla u Gornji grad.

U blizini uspinjače dočekao ju je veliki broj građana koji ju je oduševljeno pozdravio. Aplauzi i riječi podrške mogli su se čuti na sve strane. Kolinda je uzvraćala pozdrave i zahvaljivala se svojim sugrađanima.

Nakon što je stigla u Gornji Grad oglasila su se i zvona crkve Svetog Marka koja su najavila njen dolazak.

Kolinda se teškom mukom uz pratnju zaštitara probila Ćirilometodskom ulicom jer su jednostavno svi okupljeni željeli da je pozdrave, pruže ruku i požele sreću.

Nakon iščekivanja podneva i pucnja gričkog topa Kolinda se uputila prema pozornici na Markovom trgu. Po njenom dolasku intonirana je himna i izrecitiran njen tekst. Potom je i hor na pozornici izveo iste stihove.

Kolinda je sa rukom na srcu pjevala himnu Republike Hrvatske zajedno sa horom. Prema protokolu uslijedio je i minut tišine za pale borce u domovinskom ratu.