"Krenulo nizbrdo"
22

Carl Bildt krivi Prištinu za eskalaciju sukoba na sjeveru Kosova

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši švedski diplomata Carl Bildt optužio je Prištinu da su njeni potezi doveli do najnovije eskalacije sukoba na sjeveru Kosova.

"Postoji mnogo krivaca za novu krizu na sjeveru Kosova, ali prve korake koji su pokrenuli ciklus eskalacije poduzela je prištinska strana. Odatle je krenulo nizbrdo. A sada je jako loše", napisao je Bildt na Twitteru.

On je uz objavu podijelio i vijest da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić optužio premijera Kosova Albina Kurtija za nerede.

U drugoj objavi je naveo da se radi o najgorim scenama koje je vidio u više godina i da su srpski militanti na sjeveru Kosova napali NATO snage.

Jučer je u općini Zvečani došlo do nereda nakon što su se ispred zgrade općine sukobili Srbi i pripadnici KFOR-a. Tom prilikom povrijeđeno je 25 pripadnika KFOR-a iz redova italijanskih i mađarskih snaga. Više od 50 Srba je povrijeđeno, a jedna osoba je pretrpjela teže povrede.

Podsjećamo, u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku lokalni Srbi protestuju protiv novih albanskih gradonačelnika, izabranih 23. aprila. Tenzije na sjeveru Kosova porasle su 26. maja kada su gradonačelnici te tri općine, uz asistenciju kosovske policije, ušli u zgrade općina.

Međunarodna zajednica osudila je ovu akciju Kosova i pozvala kosovsku Vladu da izbjegava "nasilni ulazak u općinske zgrade".