Viši sud u Podgorici
0

Bulatovića osloboditi čuvanja državne tajne

SRNA
Momir Bulatović
Momir Bulatović
Svjedočenje bivšeg crnogorskog predsjednika Momira Bulatovića pred Višim sudom u Podgorici, na suđenju optuženima za deportaciju muslimana i Srba iz Crne Gore 1992. godine, odgođeno je dok ne bude oslobođen čuvanja državne tajne.

Bulatović se pojavio na suđenju, navodeći da raspolaže obimnom dokumentacijom, za čije objelodanjivanje mu je potrebno oslobađanje od čuvanja državne tajne.

On  je rekao  da je pred Međunarodnim sudom u Hagu oslobođen čuvanja državne tajne i da očekuje da će isto uraditi sud u Podgorici.

Bulatović je istakao da međunarodno pravo ima supremaciju nad domaćim, posebno kada su u pitanju ratni zločini.

Predsjednik Specijalnog vijeća sudija Milenka Žižić odgovorila je da odluka o oslobađanju Bulatovića čuvanja državne tajne važi samo za sud u Hagu.

Ona je dodala da će Viši sud, zbog toga, zatražiti od nadležnog državnog organa da oslobode bivšeg predsjednika Crne Gore čuvanja državne tajne, ali nije precizirala od kod državnog organa će to biti traženo.

Žižićeva je navela da Bulatović tokom davanja iskaza u istražnom postupku nije tražio da bude oslobođen čuvanja državne tajne.
Ona je rekla da će bivši predsjednik Crne Gore ponovo biti pozvan da svjedoči, kada bude oslobođen čuvanja državne tajne.

Bulatović je pitao koji je to državni organ nadležan da ga oslobodi čuvanja državne tajne pred Višim sudom u Podgorici kada se njegovo svjedočenje odnosi na period 1992. godine, kada je  postojala Savezna Republika Jugoslavije (SRJ), koje više nema.

On je prethodno naveo  da državni odgani Crne Gore nisu krivi za deportaciju.

"Poklanjam se sjenima nevinih žrtava. Uvjeren sam da ih zla sudbina nije zadesila krivicom državnih organa Crne Gore, već opštih okolnosti koje su vladale u tom vremenu", rekao  je Bulatović.

Advokati optuženih Branislav Lutovac i Božo Prelević kritikovali su odluku sudije, ocjenjujući da su time bitno povrijeđena prava njihovih klijenata na odbranu.