"Vlast u rukama bandita"
0

Britanska štampa o Kosovu i izvještaju Dicka Martyja

FENA
Hashim Thaci (Foto: AP)
Hashim Thaci (Foto: AP)
Dva britanska dnevnika opširno u četvrtak pišu o stanju na Kosovu povodom izvještaja istražitelja Evropskog parlamenta Dicka Martyja i optužbi o umiješanosti aktuelnog kosovskog premijera Hashima Thacija u trgovinu ljudskim organima i veze s mrežom organiziranog kriminala.

Izvjestitelj The Guardiana javlja da premijeru Kosova prijeti istraga Eulexa povodom navoda da je umiješan u trgovinu ljudskim organima krajem 90-tih, kada je predvodio tzv. dreničku grupu OVK-a.

Thacijeva vlada je opisala navode iz izvještaja Dicka Martyja kao klevete, dok je Eulex saopćio kako će ispitati optužbe da je Hashim Thaci šef mafijaške kriminalne mreže povezane s trgovinom organa.

Dopisnik Guardiana javlja i da je ovom izvještaju u kosovskim medijima poklonjeno manje pažnje nego drugdje u svijetu, i objašnjava da se na Kosovu novinarima prijeti i smrću kada kritiziraju vladu.

U autorskom tekstu pod naslovom "Kosovo je pogrešno koliko i Irak", publicist Neil Clark, također u Guardianu, počinje analizu stanja na Kosovu podsjećajući na riječi američkog senatora Josepha Liebermana iz 1999. da se SAD i OVK zalažu za "iste humane vrijednosti i principe".

Autor se dalje pita šta li senator Lieberman ima da kaže na Martyjev izvještaj, koji se temelji i na podacima američkog FBI-ja, i zaključuje da izvještaj predstavlja osudu ne samo OVK-a nego i zapadne politike. On pokazuje kako je bila lažna parola Tonyja Blaira da je NATO-ov rat protiv SR Jugoslavije bio "borba dobra protiv zla" i "demokracije protiv diktature".

Neil Clark u Guardianu dalje podsjeća da je još savjetnik predsjednika Clintona, Robert Gelbard, opisivao OVK kao "nesumnjivo terorističku grupu" - dok je list The Times 2000. objavio da su američki agenti obučavali pripadnike OVK-a prije bombardiranja 1999. i da su britanski i američki agenti, po riječima zapovjednika OVK-a Shabana Shale, kontaktirali s OVK-om u Albaniji 1996.

Navodeći još nekoliko sličnih dokaza o ulozi zapadnih zemalja u formiranju i jačanju OVK-a, i opisujući NATO-ovo bombardiranje kao "nemoralno koliko i napad na Irak", Neil Clark zaključuje da je zagovornicima "liberalnog intervencionizma" vrlo važno da šire stav kako je Kosovo na neki način uspjeh, tim prije što je irački rat diskreditiran.

Izvještaj Vijeća Evrope će im to otežati. Ako izvještaj pomogne ljudima da budu sumnjičaviji prema svakoj budućoj "liberalnoj intervenciji" Zapada, onda ga treba pozdraviti, zaključuje svoju analizu Neil Clark u Guardianu.

Dnevnik The Times je posvetio Kosovu jedan od redakcijskih komentara pod naslovom "Država užasa", ističući u podnaslovu da je premijer Kosova optužen za trgovinu heroinom i ljudskim organima.

Podsjećajući da je najmlađa evropska država jednostrano proglasila neovisnost 2008. i odvojila se od Srbije, i da su zapadne države imale ključnu ulogu u novijoj krvavoj kosovskoj povijesti, Timesov komentator zaključuje da je sada Hashim Thaci, koji je imao najviše koristi od potpore Zapada Kosovu, optužen za zločine "od kojih se čovjeku smuči".

Neovisnost Kosova je svršen čin, ali je njegovo uključenje u evropsku obitelj naroda sada dovedeno u pitanje, i parlament u Prištini mora zahtijevati od kosovskih političara odgovornost zbog optužbi iznesenih protiv Hashima Thacija.

NATO posebno treba insistirati na zahtjevu da Thaci "uvjerljivo odgovori" na optužbe ili izađe pred sud, jer je NATO-ova intervencija omogućila Kosovu da se "pobjegne iz represije" Slobodana Miloševića.

Čini se da je vlast na Kosovu u rukama skupine bandita, iako su do nje došli na izborima.

I dok se zločini navedeni u izvještaju Dicka Martyja ne istraže i odgovorni ne izvedu pred sud, Kosovo će biti samo najnovija u tužnom nizu neuspjelih država. Kosovska nezavisnost je dragocjena - a još dragocjenije je nepristrano poštovanje pravde, zaključuje se u Timesovom redakcijskom komentaru.