Nakon hapšenja Hadžića
0

Brammertz: Ovo je veliki napredak Srbije

FENA
Serge Brammertz (Foto: Reuters)
Serge Brammertz (Foto: Reuters)
Glavni tužilac Haškog tribunal Serge Brammertz izjavio je da je hapšenjem i izručenjem haškog optuženika Gorana Hadžića otklonjena i posljednja kritična tačka u saradnji Srbije s Tribunalom i najavio da će u narednom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-s o biti to pomenuto kao veliki napredak za Srbiju.

"Godinama je jedina kritična tačka u saradnji bila hapšenje bjegunaca. Mladićevim hapšenjem je jedna od glavnih obaveza bila ispunjena a posljednja obaveza Hadžićevim, tako da smo veoma zadovoljni što se to konačno dogodilo”, rekao je Brammertz u intervjuu Tanjugu.

To će, kako je rekao, biti pomenuto u izveštaju Vijeću sigurnosti koji podnosi svakih šest mjeseci, kao veliki napredak u saradnji.

"Magične riječi", kako Brammertz zove izraz "puna saradnja", on ne koristi u svojim izvještajima jer su one, kako je ukazao, osmišljene u srpskoj javnosti.

Tužilac je izrazio nadu da će ostatak obaveza koje se tiču dostavljanja dokumentacije i arhivske građe, obezbjeđivanja svedoka i njihove zaštite, biti nastavljen kao i do sada punom saradnjom.

Brammertz je rekao da je za hapšenje Hadžića saznao iz, kako je rekao, Predsjedništva Srbije, precizinije od šefa Nacionalnog vijeća sigurnosti, i da nije bio iznenađen.

"Poslije hapšenja Mladića prije manje od dva mjeseca, vjerovao sam da će biti uhapšen i posljednji optuženi, jer je bilo logično da se sva sredstva, koja su bila veoma skoncentrisana na Mladića, biti preorijentisana na potragu za Hadžićem", kazao je Brammertz.

Što se tiče evropskih integracija Srbije, Brammertz je napomenuo da je veoma svjestan teškog političkog konteksta u kojem se odvijaju hapšenja haških bjegunaca, ali da nije na njemu da Evropi sugeriše ko može a ko ne može da uđe u EU.

"Ono što mogu da kažem je da su otklonjeni kritični elementi u saradnji i da bjegunci više nisu problem što će biti pomenuto i u izveštaju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija”, naglasio je haški tužilac vidno dobro raspoložen jer je pred odlazak na godišnji odmor, koji je počeo danas, i posljednji optuženi u pritvorskoj jedinici u Hagu.