Regija
0

Boris Tadić najavio oštru borbu protiv kriminala

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u srijedu da je obračun države s kriminalom i korupcijom najvažniji nacionalni posao, saopštila je u srijedu press služba srbijanskog predsjednika.

"Vara se svatko ko misli da se lako, za jednu, dvije, osam ili deset godina može suzbiti sprega kriminala, korupcije, ekonomije i pravosuđa", rekao je Tadić te upozorio da svaki napor policije, istražnih tijela i državnog odvjetništva nedvosmisleno svjedoči da još od 90-ih godina postoje snažni utjecaji i veze u tom "četverokutu".

Govoreći pred sudionicima ekonomskog foruma na Kopaoniku, srbijanski je predsjednik istakao da su ekonomija, pravosuđe i politika čitavo jedno desetljeće, 90-ih godina, bili postavljeni na kriminalnim temeljima te da je novi zakon o oduzimanju imovine onima koji su osuđeni i donesen "kako bismo uspjeli pročistiti naš ekonomski sistem i tako uspostaviti pravnu državu što svaki građanin želi".

Na skupu "Kopaonik biznis forum 2009.", koji od 3. do 5. marta organizira srbijanski Savez ekonomista o temi "Rast u uvjetima globalne recesije i finansijske krize: (ne)konvencionalne inicijative" sudjeluju članovi srbijanske vlade, ekonomski stručnjaci, bankari i poduzetnici.