Srbija
0

Bogdanov predvodio i napad na Ambasadu SAD-a 2004.

SRNA
Ivan Bogdanov (Foto: Reuters)
Ivan Bogdanov (Foto: Reuters)
Ivan Bogdanov, koji je uhapšen u Genovi kao jedan od vođa huligana, sumnjiči se da je bio i jedan od predvodnika napada na Ambasadu SAD u Beogradu 2004. godine, piše beogradski dnevnik "Blic".

Bogdanov, prema podacima istražnih organa, jedan je od vođa ekstremne navijačke grupe Crvene zvezde "Ultras boys" i pripadnik Pokreta "1389".

U krivičnim prijavama je zavedeno da je Bogdanov, koji je po obrazovanju drvni tehničar, nezaposlen ili da radi povremeno kao pripadnik obezbeđenja, ali se ne navodi u kojoj firmi.

List navodi da je policija do sada protiv njega podnijela pet krivičnih prijava, između ostalog, zbog napada na policajca, trgovine drogom i krađe. 

Protiv njega je podneseno i nekoliko prekršajnih prijava, između ostalog, i zbog držanja opasnih životinja bez dozvole. 

Bogdanov je, prema podacima istražnih organa, učestvovao u mnogim rušilačkim pohodima u Beogradu - prilikom proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije 2004. godine, ili protesta protiv hapšenja Radovana Karadžića 2008. godine. 

"Ultras boyse", čiji je Bogdanov pripadnik, predvodi Marko Vučković, zvani Mare, koji je učestvovao u probijanju policijskog kordona ispred Savezne skupštine i demoliranju RTS-a 5. oktobra 2000. godine.
Trenutno u Srbiji ima između dvije i po i tri hiljade ekstremnih navijača, koji su uvijek u pripravnosti, i sa maskama na licima, bejzbol palicama, pirotehničkim sredstvima, noževima i pištoljima čekaju komandu vođe, piše "Blic".