Sumnja se da je skrivao Mladića
0

Bivši čelnik Vojske Jugoslavije Aco Tomić priveden na saslušanje

SRNA
Aco Tomić
Aco Tomić
Bivši načelnik Uprave bezbjednosti Vojske Jugoslavije Aco Tomić priveden je na saslušanje zbog sumnje da je skrivao Ratka Mladića.

Policija je Tomića privela po nalogu tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, javila je Radio-televizija Srbije.

Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzelo je u novembru 2010. godine od redovnog tužilaštva spise u predmetu protiv generala Ace Tomića i još četiri bivša oficira osumnjičena za pomaganje u skrivanju haškog optuženika Ratka Mladića.

Nakon promjene Zakona o organizaciji i nadležnosti za procesuiranje krivičnih dela ratnih zločina, poznatog kao "Zakon o jatacima", krivično gonjenje pomagača učiniocima tih djela prešlo je u nadležnost Tužilaštva za ratne zločine.

Drugo opštinsko javno tužilaštvo podnijelo je 2006. godine zahtjev za proširenje istrage protiv Ace Tomića, Ljubiše Vukovića, Dragana Živanovića, Branislava Puhala i Nebojše Pavkovića, u okviru postupka protiv 11 optuženih za pomoć učiniocu nakon izvršenja krivičnog djela (od kojih je jedan u međuvremenu preminuo).

Tomić je 2000. godine, ukazom Slobodana Miloševića, imenovan za zamjenika načelnika Uprave bezbjednosti, a godinu dana kasnije, imenovan je za načelnika Kontraobavještajne službe, ukazom Vojislava Koštunice.

Smijenjen je ukazom Ministarstva odbrane koji je stupio na snagu 7. aprila 2003. godine, a već narednog dana uhapšen je u okviru akcije "Sablja" i držan u pritvoru tri i po mjeseca. Njegovo ime našlo se na optužnici od 44 imena za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Pošto je uhapšen po toj osnovi, država mu je kasnije isplatila odštetu od šest miliona dinara za pretrpljeni bol.
Tomić je, potom, ponovo vraćen u službu odlukom Vrhovnog vojnog suda, jer prilikom njegovog penzionisanja nije ispoštovana procedura u vezi sa primopredajom dužnosti. 

Saslušavan je u okviru proširene istrage u slučaju Mladićevih jataka, a general Pavković tvrdio da se 2002. Tomić viđao sa Ratkom Mladićem.

Na osnovu naredbe tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, pripadnici Službe MUP-a Srbije za otkrivanje ratnih zločina pretresli su danas u Beogradu stan Darka Mladića, sina Ratka Mladića. Miloš Šaljić, advokat porodice Mladić, rekao je Srni da pripadnici ove službe prilikom pretresa nisu pronašli ništa.