Regija
1

Bildt: Pregovaranje Srbije sa EU će trajati godinama

SRNA
Carl Bildt (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Carl Bildt (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt rekao je da više niko u EU nije protiv toga da se sa Srbijom počnu pregovori o članstvu, dodajući da Srbija ulazi u period pregovaranja koji će trajati godinama.

"Otvara se novo poglavlje za Srbiju. Tokom tog procesa kroz pregovaranje će u okviru različitih poglavlja biti sprovođene reforme u društvu i ekonomiji", rekao je Bildt za "Blic".

On je naveo da srpski lideri sada treba da se fokusiraju na proces koji otvara nove šanse Srbiji.

Odgovarajući na pitanje kada će od Srbije biti zatraženo da prizna Kosovo, Bildt je rekao da ne vjeruje da je to namjera i dodao da "o tome nije bilo riječi".

On je naveo da se uslovi "ne tiču samo Beograda, nego i Prištine, kao što predviđa sporazum o normalizaciji".

Bildt je dodao da ne sumnja da postoji politička volja obje strane "da urade ono na šta su se obavezali".

On je rekao da vjeruje da će premijer Srbije Ivica Dačić i prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić ispuniti obećano.

"Smatram da će se truditi da urade najbolje što mogu i sasvim sam siguran da će uraditi sve što je u njihovoj moći", dodao je Bildt.

Bildt kaže da je zabrinut za srpsku ekonomiju, kojoj su neophodne reforme, jer će ljudi tražiti bolji život, a to će biti teško ostvarivo ukoliko se ekonomija ne poboljša.

"To zahtijeva posvećenost snažnoj ekonomskoj politici kao i kod kosovskog sporazuma i tu će biti potrebne hrabre odluke koje su u dugoročnom interesu Srbije", rekao je Bildt.