Balkanska turneja
0

Biden najtoplije dočekan na Kosovu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kosovski mediji u petak opširno izvještavaju o jučerašnjem posjetu američkog potpredsjednika Joea Bidena Kosovu, izdvojivši kao najvažnije njegove poruke potpore razvoju multietničkog društva, teritorijalnom integritetu i neovisnosti kao nepovratnom procesu.

Biden je prvi visoki američki dužnosnik koji je posjetio Kosovo nakon proglašenja neovisnosti 17. februara 2008 godine.

Vodeći dnevnik "Koha Ditore" ističe Bidenovu poruku o jedinstvenosti i nedjeljivosti Kosova odnosno očuvanju njegova teritorijalnog integriteta, o tome da je neovisnost Kosova nepovratan proces te da je prijeko potrebno stvaranje i razvoj multietničkog društva.

Dnevnik dodaje kako je Bidenu na Kosovu priređen topao i srdačan posjet te da je dočekan toplije nego li na svoja prethodna dva odredišta turneje - Sarajevu i Beogradu.

Dnevnik "Express" između ostalog ističe kako je američki potpredsjednik pozvao Srbiju da ukine embargo prema Kosovu a Srbe da napuste uporedne strukture koje su formirali, dok je kosovskim institucijama poručio da rade ustrajno na ostvarivanju istinske multietničke demokracije.

Tri nacionalne televizije na Kosovu u četvrtak su izravno prenosile Bidenov posjet, prateći ga već od slijetanja na prištinski aerodrom, te su emitirale i specijalne emisije s brojnijim političarima, analitičarima i anketama provedenim među građana Kosova.