Doris Pack
0

"Bez Mladića i Hadžića moguće je zamrzavanje EU integracija Srbije"

SRNA
Doris Pack
Doris Pack
Neuspjeh u hapšenju Ratka Mladića i Gorana Hadžića mogao bi da zamrzne proces evrointegracija Srbije, kaže šefica delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pack.

Pakova je rekla da "napadi demonstranata na imidž Srbije, kao civilizovane i demokratske zemlje, ipak nisu uspjeli".

Ona je dodala da je ubijeđena da Beograd i EU treba da počnu pregovore o evropskim integracijama Srbije i dodala da će ovaj proces, zajedno sa pretpristupnom pomoći (IPA) olakšati Srbiji nastavak reformi. 

"Međutim, postoji mogućnost da će neuspjeh u hapšenju i izručenju Mladića i Hadžića zamrznuti proces evropskih integracija u bliskoj budućnosti, na određeno vrijeme", rekla je Pack za list "Danas". 

Ona je istakla da je veoma važno da dijalog između Beograda i Prištine počne što prije, bez obzira na to da li će parlamentarni izbori na Kosovu biti održani ove ili u februaru 2011. godine.

"Ipak, potrebno je da i Srbija i Kosovo pripreme teren za pregovore, kako bi eksperti sa obje strane počeli razgovore o praktičnim pitanjima, koja su od najvećeg značaja za život ljudi na Kosovu", rekla je Pack. 

Na pitanje pod kojim uslovima će njemački parlament ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, Pack je izrazila uvjerenje da će i njemački Bundestag ratifikovati ovaj sporazum, zajedno sa ostalim zemljama članicama EU.
Ona je podsjetila da su za sada, pet zemalja članica EU ratifikovale ovaj sporazum, a da su još dvije države blizu te realizacije.