Regija
0

Beograd: Različite reakcije na ponude iz Bruxellesa

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Potpredsjednik srbijanske vlade Božidar Ðelić u utorak je pozdravio predloženi privremeni sporazum Europske unije ocijenivši ga ponudom Srbiji da postane članicom EU-a, dok se sam premijer Vojislav Koštunica o tome nije očitovao već i dalje govori o misiji EU-a na Kosovu kao prepreci potpisivanju uobičajenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

U razgovoru s rumunjskim predsjednikom Traianom Baseckuom, Koštunica je rekao da se srbijanska vlada zauzima za potpisivanje SSP-a ali pod uvjetima koji važe za sve zemlje kandidatkinje.

"Odluka o slanju misije EU-a na Kosovo značila bi da je Unija svojom voljom poništila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju jer bi to predstavljalo najgrublje kršenje Sporazuma, Povelje UN-a, Rezolucije 1244 o Kosovu i Ustava Srbije", priopćeno je iz Koštuničina ureda.

"Skupština Srbije rezolucijom je utvrdila da bi slanje misije EU-a na Kosovo s ciljem provedbe odbačenog plana Marttija Ahtisaarija predstavljalo akt ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Srbije", navodi se u priopćenju.

Dok se premijer Koštunica nije očitovao o ponuđenom privremenom sporazumu, potpredsjednik njegove vlade Božidar Ðelić tu je ponudu pozdravio.

Ðelić, koji je član Demokratske stranke Borisa Tadića, novinarima je izrazio uvjerenost da će građani Srbije u drugom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju, dati mandat za potpisivanje prijelaznog sporazuma 7. veljače, što znači da očekuje ponovni izbor Borisa Tadića za srbijanskog predsjednika.

EU je Srbiji u ponedjeljak ponudila privremeni sporazum o jačanju suradnje u trgovini, gospodarstvu, obrazovanju i liberalizaciji