Boris Tadić
0

"Beograd ne odustaje od Kosova"

SRNA
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija želi da uđe u EU ne odustajući od Kosova i Metohije.

Tadić je za RTS, odgovarajući na pitanja građana, rekao da Srbija neće odustati od Kosova nikada, ni po koju cijenu i ni pod kakvim ucjenama.

On je naveo da je Srbija dobila potpuno jasna i zvanična uvjeravanja od zvaničnika međunarodnoj zajednici da je niko više neće prisiljavati i ucjenjivati da radi članstva u EU prizna Kosmet, te dodao da su za njega EU i Kosmet nerazdvojiva pitanja.

Govoreći o evropskim integracijama, Tadić je istakao da Srbija ne treba da uđe u EU sa bilo kakvim popustom i protekcijom.

"Zbog nekih zemalja koje su imale protekciju, sada zemlje koje hoće da se integrišu plaćaju visoku cenu. Mi moramo da izvedemo reforme što pre da bi nam bilo bolje", rekao je Tadić.

On je naveo da se često EU proglašava nekom vrstom Baba Roge, koja će spriječiti pečenje rakije ili klanje prasića, te istakao da nije tako, jer postoje regule koje će mijenjati naš način života, ali sa ciljem da se podigne kvalitet života, plate, te konkurentost ekonomije.

"Nije EU raj u kojoj države kada uđu više nemaju nikakvu brigu, nema zemlje dembelije, svi moraju da rade i da se bore sa konkurencijom unutar same EU i svoje zemlje", kaže Tadić.

On je rekao da će učlanjenje u EU značiti povećanje šansi da građanima Srbije bude bolje, da će računati na solidarnost bogatih članica, ali to ne znači da se neće morati da se radi.

Tadiću je večeras stiglo više od 2000 pitanja građana, među kojima se više od polovine odnosi na lična probleme, gdje ljudi traže da im predsjednik riješi egzistencijalna i komunalna pitanja, a jedan je čak zatražio da mu pozajmi 250 evra "do marta".