Promjena plana
0

Balkan ipak neće biti baza raketnog štita SAD-a?

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Administracija predsjednika Baracka Obame razmatra alternative izgradnji odbrambenog raketnog štita u Poljskoj i Češkoj Republici, javio je danas vašingtonski radio Glas Amerike.

"New York Times" je jučer izvijestio da funkcioneri administracije razmatraju mogućnost odustajanja od jedne ili obje spomenute baze u prilog izgradnje baza u Turskoj ili na Balkanu.

Također se kaže da je u opciji razvoj kopnene verzije pomorskog antiraketnog sistema tipa "Aegis".

Rusija se snažno usprotivila američkom planu za izgradnju raketnog odbrambenog sistema u Centralnoj Evropi, tvrdeći da bi to pokrenulo novu trku u naoružavanju.

"New York Times" je izvijestio da funkcioneri u Washingtonu kažu da se alternative ne razmatraju zbog toga da bi se Rusija umirila, već radi prilagođavanja sve ozbiljnijoj opasnosti koja prijeti od Irana.

Američki funkcioneri su izjavili da za sada nije donijeta nikakva odluka i da su različite opcije još uvijek na stolu i izrazili nadu da će revizija planova za izgradnju antiraketnog sistema biti dovršena možda već u septembru.

Bivši predsjednik George Bush snažno se zalagao za izgradnju antiraketnog sistema u Centralnoj Evropi, dok je njegov nasljednik Barack Obama izražavao sumnjičavost prema tom planu.

Američki funkcioneri su uvijek insistirali na tome da taj sistem ne bi bio upravljen protiv Rusije ili bilo koga drugog, već da bi mu cilj bio uzvraćanje na mogući raketni napad koji bi poduzele zemlje kao što je Iran.