Srbija
0

Bajramska sofra u centru Beograda

Sarajevo-x.com
Islamska zajednica Srbije organizovala je danas u Beogradu bajramsku sofru ispred Bajrakli džamije kod koje se okupilo više od hiljadu građana nemuslimana, javljaju beogradski mediji.

Ispred Bajrakli džamije muslimanski vjernici prostrli su ćilime oko kojih su postavili stolove koji su se povijali od tereta raznih vrsta pita, domaćih ajvara, sireva i ostalih mliječnih proizvoda, kao i brojnih prerađevina od suhog mesa.

Muslimanke u tradicionalnoj nošnji goste su služile sokovima i slatkišima, a među stanovnicima Dorćola najpopularnije su bile baklave sa rendanim pistaćem, tulumbe i kolač koji se zove ptičje gnijezdo.

Manifestacija je okupila veliki broj građana privučenih snažnim orijentalnim mirisima raznih tradicionalnih jela i slatkiša.

Najveći red mogao je da se primjeti ispred štanda na kojem su radnici firme "Banjalučki ćevap" građanima dijelili donere i ćevape, dok su sa razglasa puštani diskretni orijentalni instrumentali.

Muftija Muhamed Jusufspahić je zahvalio Bogu zbog lijepog vremena koje je omogućilo da se svečanost održi na otvorenom i da se komšije bolje međusobno upoznaju jer, kako je rekao, "čovek je neprijatelj onoga što ne poznaje".

On je zahvalio svim ljudima koji su došli ispred džamije i čestitao Novu godinu, kako je rekao, "braći Jevrejima" dok je kšćanima poželio da im Bog podari mir.

Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić je čestitao muslimanima praznik i rekao novinarima da današnja svečanost oličava "Beograd u kojem on želi da živi".

Antić je rekao da gradska vlast želi da Beograd bude mesto u kojem će u miru i slozi živjeti svi ljudi, bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost.

Stanovnik Beograda Miroslav Mijatović, koji je u glavni grad došao iz Leskovca, rekao je novinarima da je ispred džamije došao da se bolje upozna sa kulturom muslimana, jer o tome veoma malo zna, a smatra da bi međusobno upoznavanje dve kulture i religije doprinelo zbližavanju naroda.

Mladić, koji se predstavio kao Dušan sa Dorćola, rekao je da ga je na skup dovela znatiželja a da ga je zadržao miris hrane. Dodao je da je posebno zainteresovan da ponovo proba pite koje je prvi put jeo u vojsci kada se njegov drugar musliman iz Tutina vratio sa odsustva sa mnogo domaće hrane.

Osim većeg broja građana, ispred džamije je došao i rabin Isak Asijel, dugogodišnji muftija Hamdija Jusufspahić a najavljeno je da će skup u toku dana posjetiti i ministar kulture Nebojša Bradić.