Regija
0

Ashton: Dijalog je jedino rješenje za Kosovo

SRNA
Catherine Ashton (Foto: AFP)
Catherine Ashton (Foto: AFP)
Visoki predstavnik EU Catherine Ashton izrazila je zabrinutost Unije zbog eskalacije napetosti na sjeveru Kosova i istakavši da je dijalog pod okriljem EU jedini put za pronalaženje rješenja.

Ashtonova, koja je danas razgovarala sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, istakla je da je od suštinskog značaja da se mir odmah ponovo uspostavi.

Ona je apelovala da Tadić i Tači pomognu kako bi se otklonila napetost i da učine sve što je u njihovoj moći da se situacija smiri. 

"Dijalog je jedini put naprijed ka rješenju pitanja carinskih pečata i ponovnog uspostavljanja slobodnog prometa robe u oba pravca", navedeno je u saopštenju visoke predstavnice EU.

Predstavnik UNMIK-a Robert Sorenson pozvao je strane da se udrže od bilo kakve akcije koja bi mogla pogoršati stanje.

UNMIK osuđuje nasilje i vjeruje da je dijalog zasnovan na uzajamnom poštovanju način za rješavanje sporova, navodi se u saopštenju.

"Pozivamo sve strane da rade sa Euleksom i KFOR na uspostavljanju reda i rešavanju svih pitanja u razgovorima i uz uzajamno razumevanje", poručio je Sorenson.
Srpski ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da je situacija na administrativnom prelazu Jarinje, kao i na čitavoj teritoriji severnog Kosova je mirna i stabilna, a u narednim satima biće nastavljeni razgovori sa komandantom KFOR-a Erhardom Bilerom sa ciljem pronalaženja rješenja. 

"Činimo sve, tokom dana i noći imali smo intenzivne razgovore sa komandantom KFOR-a i došli smo do određenih rezultata. Ostala je samo jedna tačka koja treba u narednih nekoliko sati da se ispuni, a to je da se na administrativnim prelazima povrati ono stanje, odnosno ljudstvo koje je bilo do juče", rekao je Bogdanović za TV Pink. 

On je istakao da postoji volja za rješenje problema, ali da je bilo opstrukcije iz Prišitine, te je dodao da su se sada pripadnici specijalne jedinice KPS-a "Rosa" povukli sa cijele teritorije sjevera Kosova i da je situacija stabilna i pod kontrolom. 

Specijalne jedinice kosovske policije "Rosa" zauzele su noćas administrativni prelaz Brnjak, kod Zubinog Potoka, dok su ih Srbi iz Leposavića blokadom puta pokušali da spriječe da preuzmu prelaz Jarinje.  Ta dva prelaza do sada je kontrolisala carina Euleksa, koja nije provodila odluku Prištine o zabrani uvoza robe iz centralne Srbije.