Haški tribunal
1

Andrej Demurenko prvi svjedok odbrane Karadžića

FENA
Andrej Demurenko
Andrej Demurenko
Haški optuženik Radovan Karadžić trebalo bi 16. oktobra da počne izvođenje dokaza odbrane, a kao prvog svjedoka najavio je bivšeg načelnika Štaba sektora UNPROFOR-a za Sarajevo, ruskog pukovnika Andreja Demurenka.

Demurenko, koji je učestvovao u istrazi poslije masakra na sarajevskoj pijaci Markale 1995. godine, tvrdio je da minobacačka granata koja je ubila 43, a ranila 75 osoba, nikako nije mogla biti ispaljena sa srpskih položaja, ali da mu nije bilo dozvoljeno da objelodani taj izvještaj javnosti niti da ga podnese komandantu.

Penzionisani ruski pukovnik je, na suđenju bivšem komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS Dragomiru Miloševiću, rekao da je "najvjerovatnije bila riječ o terorističkoj akciji" snaga s područja pod kontrolom Armije BiH kako bi se isprovocirao NATO da bombarduje srpske položaje.

Poslije Demurenka, na klupi za svjedoke u oktobru bi trebalo da se pojavi još 15 svjedoka, među kojima su vojni posmatrač UN-a i pripadnici UNPROFOR-a.

Karažiću je za izvođenje dokaza odbrane odobreno 300 sati, isto koliko je imalo i tužilaštvo, koje je u maju saslušalo posljednjeg svjedoka optužbe.

Bivši predsednik RS optužen je pred Tribunalom za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.