Regija
42

Anadolu Agency angažira novinare sa znanjem albanskog i BHS jezika

Anadolija
Anadolu Agency pokreće servis na osmom, albanskom jeziku u okviru vizije koja će tu kuću dovesti među pet vodećih svjetskih agencija, što je povod za angažiranje novinara sa znanjem albanskog, bosanskog, srpskog i hrvatskog jezika.

Na 100. obljetnicu osnivanja, AA planira emitovanje na 11 jezika, a pored sadašnjih turskog, arapskog, srpskog, hrvatskog, bosanskog, ruskog, kurdskog i francuskog, AA će pokretanjem servisa na albanskom jeziku proširiti lepezu svojih usuga i pokrenuti servis i na osmom, albanskom jeziku.

Albanski servis, pored medija u Albaniji, na Kosovu, u Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini, imat će za cilj servisirati medije koji emituju na albanskom jeziku u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), zemljama Evropske unije (EU) i Turskoj. AA će od prvog jula pokrenuti testno emitovanje na albanskom jeziku, dok će otvaranje tog servisa biti ozvaničeno prvog oktobra.

Pokretanjem servisa na albanskom jeziku, AA će u svojim uredima u Sarajevu, Beogradu, Tirani, Prištini i Skoplju, angažirati novinare sa znanjem albanskog jezika.

U centrali balkanskog servisa AA u Sarajevu, započete su aktivnosti u cilju angažiranja novinara koji će raditi u albanskom servisu, čime je ta agnecija otvorila mogućnost angažmana novinara sa iskustvom.

Zainteresovani kandidati svoje biografije mogu slati na e-mail adresu ''[email protected]'', čime će njihove aplikacije biti uzete u razmatranje. Kandidati koji ispune uslove tokom juna bit će pozvani na razgovor.

Cilj glas albanskog govornog područja prenijeti svijetu

Servis na albanskom jeziku, koji će djelovati u okviru Centrale za Evropu emitovat će vijesti iz svijeta i sa prostora Balkana iz oblasti politike, ekonomije, sporta, turizma, života i kulture uz prateće vizuelne sadržaje u vidu fotografija i video zapisa. Važni događaji iz Albanije, Kosova, Makedonije i drugih područja naseljenih albanskim stabovništvom posredstvom reporterske mreže AA na albanskom jeziku, na turskom, arapskom, engleskom, ruskom, kurdskom i BHS jezicima bit će preneseni u svijet.

Albanski servis u svojoj početnoj fazi emitovat će tokom 2014. godine 45 vijesti, 50 fotografija i pet video zapisa na dnevnoj bazi. Vijesti na albankom jeziku čitateljima će u toj fazi biti dostupne na internet portalu AA, dok će svi sadržaji medijima biti dostupni u Sistemu protoka vijesti (HAS).

Kroz svoje osnovne postulate u vidu poverljivosti, nepristranosti, etičnosti i brzine, Anadolu Agency će kroz albanski servis medijima koji emituju na albanskom jeziku dati dodatni zamajac u vidu bolje dinamičnosti i raznovrsnosti ponude.

Generalni direktor i predsjenik Uprave AA Kemal Ozturk

Predsjednik Upravnog odbora i generalni direktor Anadolu Agency Kemal Ozturk rekao je da AA kao nepristrasna, pouzdana, etična i brza agencija sigurnim koracima ide ka cilju da postane jedna od vodećih pet svjetskih agencija.

"AA je danas među deset vodećih novinskih agencija. Gdje god da otputujem osjetim ponos i zadovoljstvo zbog dinamičnog rasta AA. Prva smo agencija na Bliskom istoku, najdinamičnijoj regiji u svijetu. Najviše tekstova, fotografija i video zapisa iz te regije upavo emitujemo mi. Servisu na BHS jezicima, pokretanjem albanskog servisa, dat ćemo dodatnu snagu", pojasnio je Ozturk.

Napominjući da broj predstavništava u svjetu do 2020. godine AA planira povećati sa 57 na 80, Ozturk je naglasio značaj povećanja broja servisa na različitim jezicima u svijetu. 

"Projekat albanskog servisa veoma je značajan za našu agenciju. Na Balkanu već imamo infrastrukturu koju ćemo sa novim servisom dodatno ojačati. Naš albanski servis će doprinijeti boljoj komunikaciji među narodima regije, regionalnom miru i suživotu", dodao je Ozturk te podsjetio da AA emituje vijesti na turskom, engleskom, arapskom, ruskom, kurdskom, francuskom i BHS jezicima.