Regija
0

Amnesty International o diskriminaciji u Sloveniji

FENA
Slovenija se ponovno našla u izvješću organizacije Amnesty International (AI) o stanju ljudskih prava u svijetu za ovu godinu zbog posebnih razreda za romsku djecu i pitanja "izbrisanih" neslovenaca.

"Položaj izbrisanih još se pogoršao i u toj problematici nema nikakvog napretka", rekao je u srijedu na konferenciji za novinare u Ljubljani predstavnik Amnesty Internationala za Sloveniju Blaž Kovač. On je ocijenio diskriminirajućim Ustavni zakon o izbrisanima što ga je lani predložila Vlada premijera Janeza Janše te dodao da taj zakon ne može dobiti parlamentarnu većinu.

Kako se navodi u izvješću AI-a za 2008. godinu, slovenska Vlada, unatoč upozorenjima Ustavnog suda, tisućama "izbrisanih" nije vratila status stalnih stanovnika koji im je bio oduzet 1992. godine. U izvješću se također navodi da se romska zajednica u Sloveniji susreće "s diskriminacijom koja uključuje i diskriminaciju u školama".

Na to je u srijedu odmah reagiralo slovensko Ministarstvo školstva i zanijekalo takve navode. Kako se navodi u izjavi za javnost, model dodatne nastave za romsku djecu sa slabijim znanjem slovenskog jezika u jednoj školi blizu Novoga Mesta ne predstavlja segregaciju nego model nastave po posebnim skupinama za djecu s teškoćama u učenju.

Iako su za posebne instruktore za romsku djecu u toj školi korištena i europska sredstva, AI smatra da u Sloveniji još nije uspio proces integracije romske mladeži u nastavni proces.

"Istina je da na tom području dolazi do napretka, ali Romi se u obrazovanju još suočavaju s diskriminacijom", izjavio je Kovač.