Potraga za narko-bosom
0

Američka DEA pomaže u potrazi za Darkom Šarićem

SRNA
Darko Šarić
Darko Šarić
Američka agencija za borbu protiv droge (DEA) i još dvije obavještajne službe država zapadne Evrope intenzivno rade na lociranju i hapšenju odbjeglog narko-bosa Darka Šarića.

U tome im pomažu i operativci Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, ali posljednje informacije govore da pojedinci u Srbiji rade sve da bi spriječili da se ovaj Pljevljak nađe iza rešetaka, pišu "Večernje novosti" pozivajući se na krugove bliske istrazi.

Isti izvor navodi da je u toku intenzivna razmjena podataka između obavještajnih i policijskih struktura, kako u Srbiji, tako i sa DEA i zapadnoevropskim zemljama.

"Informacije o Šarićevom kretanju, koje se posljednjih dana objavljuju, samo nam odmažu u traganju za njim. Kao da mu poručuju da se skloni, pritaji, da smo mu za petama. Ipak, vjerujemo da ćemo ga vrlo brzo uhvatiti", kaže izvor blizak istrazi.

Prema nekim nezvaničnim saznanjima, Šarić navodno i sam pokušava da stupi u kontakt sa pravosudnim organima Srbije koji su za njim raspisali međunarodnu potjernicu zbog trgovine drogom, pranja novca, kao i više krivičnih djela i organizovanje kriminalne organizacije.

Za njim traga još nekoliko zemalja, ali, kako navodi list, Šarić računa da je u Srbiji "stekao" najviše prijatelja i da mu oni, eventualno, mogu pomoći.

"Blic" piše da srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal i policija imaju nove podatke koji se odnose na pranje para pljevaljskog narko-bosa Darka Šarića i ispituju kakvu su ulogu u kupovini firmi i zemljišta po Srbiji od novca stečenog prodajom droge imali pojedinci iz svijeta estrade, biznisa i politike, od lokalnog do republičkog nivoa.

Prema izjavama vladinih zvaničnika u Srbiji, krug oko Šarića je zatvoren i pitanje je dana kada će se on naći iza rešetaka.

U Srbiji je istraga protiv Darka Šarića pokrenuta prije tri godine u nastavku akcije "Balkanski ratnik", koja je pokrenuta 17. novembra 2009. godine, kada je u zajedničkoj akciji srpske tajne službe BIA i američke DEA u Urugvaju zaplijenjeno više od dve tone kokaina.

Kartel Darka Šarića okupio je više od 200 ljudi iz 16 zemalja širom svijeta, uključujući i zemlje regiona.

Srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je u aprilu 2010. godine optužnicu protiv Šarića i još 19 osoba, a do kraja 2011. godine podignute su još dvije optužnice, takođe, zbog trgovine narkoticima.

Paralelno sa postupkom za trgovinu narkoticima, poveden je i onaj koji se odnosi na pranje novca, pošto srpsko tužilaštvo tvrdi da je Šarić kroz privatizaciju srpskih preduzeća tokom 2008. godine "oprao" više od 20 miliona eura.

Spisak imovine bez koje je odbjegli narko-bos Darko Šarić ostao u Vojvodini je pozamašan, a privremeno su mu oduzeti hoteli, restorani, poljoprivredna gazdinstva i preduzeća za koja se sumnja da su kupljena u njegovo ime i za njegov novac stečen prodajom narkotika.