Regija
14

Aleksandar Vučić: Dolazim u Sarajevo ako me pozovu

Anadolija
Očuvanje stabilnosti i dobrih odnosa u regionu je politika koju ćemo nastaviti, izjavio je lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić.

On je na brifingu za strane medije u sjedištu SNS-a u Beogradu nakon apsolutne pobjede na jučerašnjim izborima istakao da će buduća vlada nastaviti sa politikom poštivanja odnosa u regionu.

Vučić je odgovarajući na pitanje kako će se budući rad Vlade Srbije reflektovati na region, posebno na BiH i odnose Srbije sa bh. entiteom Republikom Srpskom ponovio stav da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH.

Najvjerovatnije budući premijer Srbije, kako je i sam Vučić potvrdio, je što se tiče odnosa Srbije i BiH rekao da Srbija ima specijalne odnose sa Republikom Srpskom (RS) ali da niti jednog trenutka nije ugrozila i negativno se odnosila prema teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.

"Srbija će se na tako ozbiljan i odgovoran način odnositi i u budućnosti. Ja mislim da BiH nije imala pouzdanijeg partnera od prethodne srpske vlade, a taj odnos mislimo da nastavimo i unapređujemo“, poručio je Vučić i podvukao da isto misli za ostale zemlje u okruženju.

Vučić je izrazio spremnost da posjeti Sarajevo i da očekuje da ga neko pozove kao i da se riješi više problema, pogotovo ekonomskih koje dvije zemlje imaju.

Budući premijer Srbije je izrazio spremnost na održavanje sjednica vlada dviju zemalja.

"Imat ćemo zajedničku sjednicu dvije vlade, nemamo problem da bude u Sarajevu ili Beogradu ali želim da pripremimo tu sjednicu da ona donese realne rezultate. Ne da odemo u Sarajevu da se slikamo iza nekog bilboarda i da kažemo dvije - tri lijepe riječi, to je u redu, to je lijepo, bit će više povjerenja između naših građana. Ja bih volio da riješimo više ekonomskih problema i da vidimo da se zajednički pojavimo na trećim tržištima“, kazao je on.

Odovarajući na pitanje o "ukrajinskom scenariju“ rekao je da će gledati da Srbija nema taj scenario, nerede i nemire i da Srbija bude što bogatija i da "ne stavljamo nos u tuđe poslove i tamo gdje ne možemo puno da riješimo“.

"U Srbiji takvih scenarija neće biti i ja ih ne želim nigdje“, istakao je Vučić i na opasku šta povodom zahtjeva za otcjepljenjem poručuje predsjedniku RS Miloradu Dodiku ponovio stav o poštovanju integriteta BiH.

On je za nekoliko dana najavio susret sa Miloradom Dodikom.

Na pitanje novinara Anadolije (AA) kako će se formiranje i rad nove vlade u Srbiji reflektovati na susjedne zemlje, najprije na BiH s obzirom na česte polemike o naglasku Srbije na posebnim vezama sa jednim bh. entitetom RS Vučić je rekao:

„Ne mislim da je iko iz regiona, sem iz svojih internih razloga, mogao da kaže bilo šta protiv nas. Za divno čudo u Novom Pazaru pobijedila je lista Aleksandar Vučić-SNS i nije pobijedila samo u Beogradu i Novom Sadu, Nišu...Ta lista je ubjedljivo pobijedila u Novom Pazaru gdje su 81 posto Bošnjaci. Moja odgovornost prema građanima bez obzira na vjeru i naciju je potpuno jednaka“.

Vučić je dodao i da će za građane u Novom Pazaru da radi jednako kao za one u bilo kojem drugom mjestu u Srbiji.

On je izrazio očekivanje da će se Vlada Srbije ubzo formirati i pozvao sve stranke koje su ušle u parlament da uzmu učešće u formiranju skupštinske većine.