Bivši političar iz BiH
45

Adam Šukalo nakon što je postao zastupnik u Skupštini Srbije: Od Vučića učim od 2008. godine

A. Z.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Adam Šukalo, lider i bivši poslanik Napredne Srpske u parlamentu RS-a, na parlamentarnim izborima u Srbiji izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije kao kandidat SNS-a. Kaže da je velika čast i odgovornost dobiti priliku da radite za predsjednika Republike Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, kojeg poznaje, s kojim sarađuje i od kojeg uči još od 2008. godine.

"Činjenica da sam prvi Srbin koji je izabran za poslanika u oba srpska parlamenta dodatno obavezuje da pokrenem inicijative na dobrobit svih građana Srbije, Republike Srpske, ali i cijele regije, posebno u državama u kojima Srbi imaju ozbiljne statusne i životne probleme. Poslije niza problema u vezi s identitetom naprednjaka u Republici Srpskoj, uspio sam se s grupom entuzijasta izboriti da Napredna Srpska 2014. godine stekne parlamentarni status u RS-u. Nakon povlačenja iz politike u RS-u krajem 2018. godine, politički život sam nastavio, a gdje drugo nego u SNS-u", kazao je Šukalo, između ostalog, u intervjuu za Glas Srpske.

Ističe da su njegovi politički ciljevi vezani za programsku platformu SNS-a i liste "Aleksandar Vučić za našu decu" te navodi da će insistirati na još jačoj i snažnijoj vezi RS-a i Srbije.

Inače, Šukalo je na Općim izborima 2014. godine ušao u NSRS na zajedničkoj listi DNS-a i Napredne Srpske, ali je vrlo brzo prešao u redove opozicije i oštro kritikovao vlast u RS-u, istu onu koja je u odličnim odnosima s Aleksandrom Vučićem i ima njegovu svesrdnu podršku. No, očito je sva neslaganja uspio zaboraviti u korist poslaničke pozicije u susjedstvu.