Štetna navika
31

Recite "ne" pušenju: Kakvu vrstu podrške može ponuditi porodični ljekar

Pušenje je i dalje navika koja vlada među mnogim ljudima (Ilustracija: Shutterstock)
Pušenje je i dalje navika koja vlada među mnogim ljudima (Ilustracija: Shutterstock)
Uprkos brojnim zdravstvenim upozorenjima i kampanjama protiv pušenja, ta navika i dalje predstavlja veliki javnozdravstveni problem u svijetu i najveći preventabilni uzrok smrti.

Pušenje ubija više od osam miliona ljudi godišnje, što je više nego saobraćajne nesreće, alkohol, požari, ubistva, samoubistva i droga zajedno.

Kako bi reafirmisali ulogu primarne zdravstvene zaštite u borbi protiv pušenja i pomogli timovima porodične medicine u postizanju boljih rezultata u rješavanju ovog problema, Udruženje doktora porodične medicine Republike Srpske nedavno je predstavilo Smjernice za borbu protiv pušenja.

"Primarna zdravstvena zaštita, kao mjesto prvog ulaska pacijenta u zdravstveni sistem, treba da predstavlja temelj u borbi protiv pušenja i upravo je na to stavljen fokus u Smjernicama. Objedinili smo i stručnoj javnosti na jednom mjestu ponudili skup najnovijih naučnih spoznaja i stavova kao i pregled alternativa za smanjenje štete po zdravlje pacijenata koji dobijaju zdravstvene usluge u timovima porodične medicine", ističe prof. dr. sc. med. Suzana Savić, sekretar Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske i ko-autorica dokumenta.

Smjernice prepoznaju potrebu individualnog pristupa u odvikavanju od pušenja, budući da je praksa pokazala da je nekima lakše prekinuti naglo, čvrstom odlukom, dok drugi to čine postepeno.

Praksa pokazuje i da, kada imaju namjeru prestati pušiti, većina pušača preferira individualno savjetovanje, uglavnom stručno i pod nadzorom ljekara, dok manjem broju više odgovaraju specijalizovani i intenzivni programi. S tim u vezi, naglašena je uloga porodičnog ljekara u procjeni motivacije svakog pušača te shodno tome primjene odgovarajuće strategije i adekvatne terapije.

Smjernice uzimaju u obzir i da je broj različitih duhanskih proizvoda značajno evoluirao tokom proteklih godina i ne predstavljaju jednak zdravstveni rizik, što znači da ni pristup rješavanju ovog gorućeg problema ne može biti jednak.

"Osim potrebe za individualnim pristupom pacijentu, mnogo pažnje u Smjernicama smo poklonili i potrebi za kombinovanjem različitih pristupa kao što su motivacijski razgovori, adekvatne mjere za promjenu ličnih navika i upotrebe preporučenih sredstava za odvikavanje. Posvetili smo pažnju i pacijentima koji ne žele da se odreknu cigareta i pružili im informacije o bezdimnim proizvodima, koji predstavljaju manje štetne alternative pušenju", zaključuje prof. dr. Savić.

Smjernice za borbu protiv pušenja Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske su dostupne na sljedećem linku.