Usljed pojačanih tenzija
52

Putnicima se savjetuje da ne idu u Iran, Liban i Izrael, a aviokompanije obustavljaju letove

N. V.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Brojne zemlje upozoravaju građane da izbjegavaju putovati u Iran, Liban, Izrael i okupirane palestinske teritorije usred potencijalnih prijetnji pojačanih regionalnih tenzija izazvanih izraelskim ratom u Gazi.

Francuska je u petak pozvala svoje građane da se "apsolutno suzdrže" od dijelova tog regiona. Indija, Njemačka, Kanada i Sjedinjene Države izdale su ili ponovo naglasile slične savjete za putovanja svojim građanima.

Aviokompanije također obustavljaju letove - holandski avioprevoznik KLM najavio je u subotu da će prestati letjeti iznad Irana i Izraela "iz predostrožnosti". Prevoznik će nastaviti da leti za i iz Tel Aviva.

"KLM koristi sistem upravljanja sigurnošću kako bi utvrdio da li se let do određene destinacije može sigurno obaviti. Također smo u direktnom kontaktu sa holandskom vladom i drugim vladama. Ova analiza pokazuje da još uvijek možemo sigurno letjeri do i iz Tel Aviva", navodi se u saopćenju KLM-a.

Austrian Airlines i Lufthansa najavile su obustavu letova za i iz iranskog glavnog grada Teherana do 18. aprila.

Do ovoga dolazi usljed pojačanih tenzija nakon što je Izrael napao iranski konzulat u Siriji. Iranci pripremaju odgovor, a Izrael poručuje kako su spremni na to i da ih očekuju.

Posljednji razvoj događaja se desio danas kada su Iranci zaplijenili navodno izraelski teretni brod u blizini Hormuškog moreuza.