Edukacija ljekara
208

Nefrološka škola u BiH okupit će brojne zdravstvene stručnjake

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Udruženje ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega BiH, pored osnovnih aktivnosti i djelatnosti koje obavlja, veliku pažnju pridaje edukaciji nefrologa i transplantologa iz svih zdravstvenih ustanova Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz ovog udruženja.

Nefrološka škola jedan je od edukativnih programa koji se uspješno organizira već dugi niz godina, dva puta godišnje.

Nefrološka škola, 13. po redu, održat će se u periodu od 5. do 7. oktobra 2018. godine.

Predsjednik OO je prof. dr. Besim Prnjavorac. U okviru ovog edukativnog skupa predavanje će održati uvaženi predavači iz BiH i Hrvatske. Cilj škole je obraditi aktuelne teme iz nefrologije, dijalize i transplantacije bubrega, s posebnim osvrtom na komorbidna stanja koja su povezana s hroničnom bubrežnom bolesti.

Predsjednica Udruženja prof. dr. Halima Resić istakla je da je škola zamišljena kao interaktivni skup te da će, osim stručnih izlaganja, biti i prikazi slučajeva.

"Škola je namijenjena ljekarima nefrolozima, ljekarima na specijalizaciji iz nefrologije, pedijatrijskim nefrolozima, internistima koji se u svom svakodnevnom radu susreću s bolesnicima koji imaju hroničnu bubrežnu bolest ili su na dijalizi. Nefrološke škole imaju za cilj da premoste raskorak izmedju rastuće količine podataka i hroničnog nedostatka vremena ljekara da to prate. Predavači će biti eksperti iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i mladi nefrolozi iz BiH. Nadam se da će se i ova nefrološka škola pamtiti kao vrijedan stručni događaj i mjesto druženja i razmjene iskustava", izjavila je prof. dr. Resić.