Ne nazire se kraj rata
129

Načelnik izraelskog Generalštaba odobrio planove za nastavak napada na Gazu

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Načelnik izraelskog Generalštaba Herzi Halevi odobrio je planove za nastavak rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze, saopćile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

"Danas je načelnik Generalštaba potpukovnik Herzi Halevi obavio procjenu situacije i odobrio planove za nastavak rata u oblasti Južne komande", navodi se u saopćenju koje su prenijeli izraelski mediji.

Izraelska vojska pokušava da proširi ofanzivu u Pojasu Gaze na južni grad Rafah, gdje su se sklonili mnogi od 2,4 miliona stanovnika palestinske enklave u prethodnih nekoliko mjeseci.

Podsjećamo, Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je pomoć Izraelu u iznosu od ukupno 26 milijardi dolara, a premijer Izraela Benjamin Netanyahu je izrazio zahvalnost.

Dom je usvojio Izraelski sigurnosni dodatak sa 366 za i 58 glasova protiv. Paket uključuje: 26,4 milijarde dolara za pomoć Izraelu ,4 milijarde dolara za raketne odbrambene sisteme Iron Dome i David's Sling, 1,2 milijarde dolara za odbrambeni sistem Iron Beam, 4,4 milijarde dolara za popunu odbrambenih artikala i usluga pruženih Izraelu, 3,5 milijardi dolara za nabavku naprednih sistema naoružanja i drugih artikala kroz Program stranog vojnog finansiranja, 9,2 milijarde dolara humanitarne pomoći – uključujući hitnu hranu, sklonište i osnovne usluge – stanovništvu koje pati od krize.

Također će omogućiti dodatnu fleksibilnost za transfere odbrambenih artikala u Izrael iz američkih zaliha u drugim zemljama i zabraniti slanje sredstava Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć i rad.

Izrael je pokrenuo kopnenu invaziju na Gazu nakon što je Hamas napao jevrejsku državu 7. oktobra.