Komentari (360)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
U Travniku ima 13 džamija, par katoličkih crkvi, jedna pravoslavna i nikad nikom nije palo na pamet da i jednoj ikad i fasadu ogrebe. A ratovali smo i protiv Ustašša i Čettnika u isto vrijeme.
a crkva u docu?
ĐAKOVIĆI (župa Novi Travnik), filijalna kapela. Kapela je oštećena.
PRIKAŽI ODGOVORE (7)
Banjaluka je tih dana pokazala svoj duh koji dodo brižljivo njeguje već godinama...
To su okupatorske bogomolje.Ne zaboravimo da su Turci rusili crkve i pravili djamije,a jedna od porusenog crkvenog kamena je i ferhadija.
Da li neko zna da li ce se Banjalucka sahat kula opet izgraditi. Sahat kula je bila prva on samo 16 u BiH izgradjena za vrijeme Osmanlija i tipoloski je jedinstvena na kompletnom Balkanu i sire. Moglo bi se reci i da je sahat-kula u BL arhitektonski vrijedniji objekat od same dzamije Ferhadije koja je u biti replika slicne iz Turske.
Sa velikim zadovoljstvo doci i klanjati ! Ne mozete ih vi srusiti koliko mi mozemo sagraditi !!!
Ti imas pravo na to, niko ti ne spori. Ali me samo interesuje da li i koliko cesto klanjas u Sarajevu. Da li bi dosao u BL da klanjas zato sto je to tvoj nacin zivota i tvoja potreba. Ili je mozda rijec o cinu provokacije? Muka mi je od kvazi vjernika. Koji ne razumiju sustinu religije, posta, molitve, prastanja... Koji to rade iz pomodarstva i zbog toga sto je to In.
Svaki dan ratna pogrijačina. Bošnje već odavno na aparatima. Nije ni čudo.
Ovo su Fabrike u koje bi se zaposlilo 100.000 ljudi. To je politika na baterije, koja uništava Muslimanski narod.
Politika klero-nacionalista ne može se pripisati samo Bošnjaka. To je politika i četa i ujki.
Bošnjaaaaaaciiiiiiiiii Ne halali!!! Već navali! Naudi im i podvali i na pleća ih povali, da bi silu prepoznali, pa te silom poštovali! Ne halali!!! Sve smo dali. Već potpiri i raspali, lažne mitove razvali, razapni ih, pa zapali! Ne halali!!! Nisu stali ni kad smo ih pročitali... A mozak su nam ispirali, sve su dugo pripremali, sve su mučki prikrivali, sve dok nisu podivljali, svoje maske poskidali i sve veze pokidali, naše dobro popljuvali, vas dunjaluk ismijali, pola vijeka pokopali... Ne halali!!! Rastelali da su malu djecu klali i starice silovali, poslije klanja pirovali, požderali, polokali, opljačkali, otimali, iz našeg nas istjerali, samostane poharali i džamije poravnali... A mi smo kukali i zvali, pa smo glasonoše slali, u svjetske laži vjerovali, sto se puta ponadali, sto se puta pokajali, sve smo zalud pokušali, posustali, posrtali, skapavali, umirali, prepušteni nestajali, sa svima se rastajali, padali, pa ustajali, u zadnji čas opstajali... Ne halali!!! Sve iskali! Da ne kažu: nisu znali, kada budu ruke prali, kad sve budu poricali, odricali, uzmicali: “U, ‘bre‘, nas su izvarali, kulovi se pretvarali, ‘poverenje‘ izigrali..." Ne halali!!! Pa,ima li ikog da nam s ledja svali teret kog smo zametali, sami sebi nametali, zbog kog`smo se odmetali i svoga se odrIcali, da se dušman bolje hvali kako smo se zajebali... Ne halali!!! Ne budali!!! S njima ‘Vožd‘ i đenerali, boljševici, admirali, rojalisti, radikali, kriminalci i vandali... Sve su svoje ispucali... Pravo lice pokazali, otpjevali, odguslali ono čega su se i bojali: mali bili i ostali! Ne halali!!! Ko ih žali?! Ma, da Bog da pocrkali! Ti bi opet osvajali! Jer, kad bi i odustali, sve bi opet pokušali, tragove nam zatirali... Ne halali!!! Kad se tali, nek`se kali i prekali što su stari spominjali, na šta su opominjali... da ne bismo prikunjali, da se ne bi prišunjali i ponovo zajahali! Ne halali!!! Pomišlja li iko šta smo progutali?! čemu značaj pridavali?! Kome počast odavali?! Na halali!!! Zar smo spali, da nas svaka šuša žali, kojekakvi liberali...?! da nam sudi Butros Gali i doskorašnji kanibali!?! Ne halali!!! Angli, Gali... samo su se narugali, svi ponešto obećali, beskonačno umovali, a s fašistima šurovali, genocidu kumovali... Ne halali!!! Ni u šali!!! Pogledajte šta nas fali!!! A neki bi zaboravljali... Bijedni li su, ludi, šta li?! Ne halali!!! Ne halali!!! Smrvljeni su ideali, vjetrovi ih otpuhali, k‘o da nisu postojali, svi su u grob popadali, svi, sem dima na Avali... Ne halali!!! Kažu: Treba! Kažu: Može! Kažu: Mora! Ali, da li?!?
Dakle, ne radi se samo o mjestima gdje je bilo borbi i gdje se vidi ili ne vidi, nego posvuda, i tamo gdje borbi nije nikako bilo. Najbolji primjer je Banja Luka gdje nije bilo nikakvih borbenih djejstava, a porušene su sve džamije do temelja, a onda mehanizacijom materijal odvožen na razne lokacije. TO JE SRAMOTNA ČINJENICA I TREBA REĆI DA JE TAKO BILO I TO OSUDITI KAO NJEMCI NAKON ONOG RATA. Ja osuđujem i prezirem one koji su oštetili i jednu tuđu bogomolju. ALI OVDJE SU PORUŠENE SVE DŽAMIJE DO TEMELJA, A MATERIJAL JE ODVOŽEN MEHANIZACIJOM. (osim SAMO JEDNE, zaboravio sam koje mjesto)
U martu 1994. godine sa cetnickih polozaja na Ozrenu ispaljene su dvije granate na Tuzlu - jedna je pala u ulicu Miska Jovanovica (odmah pored pravoslavne crkve), a druga ostetila kupolu pravoslavne crkve. Skupstinsko vijece Tuzle je tada donijelo odluku o obnovi krova i vanjske fasade crkve, koja je bila devastirana udarima gelera. Civilizacijska razlika u nekoliko svjetlosnih godina!
civilizacija! civilizacija je razlika između nas i njih. između nas bošnjaka, srba i hrvata koji smo branili RBiH i njih, koji su je htjeli srušiti. dodik je jedan od predvodnika NJIH, i nažalost, na svakim izborima se pokaže koliko ih je, veoma mali dio, nažalost, civiliziranih.
Zivjela Nezavisna Republika Srpska!!!
Četnička redakcijo, antibošnjački klixe, pišel gdje tko je sruši. Sama sebe srušila.. ?! Koji ste vi uhljupi
a gdje je sahat kula preko puta ferhadije??????? http://www.medzlis-bl.ba/wp-content/uploads/2015/04/ferhadbef1.jpg
Nije ovo nista cudno od neandertalaca oni su po srbiji porusili sve dzamije poslije osmanskog carstva...nemozes ti neanderlacu dokazati sta je kultura...
Uvijek se zapitam, koji je to mentalni sklop rušitelja ove bogomolje .? i na stotine drugih Ali evo,dođe i taj dan,kada će baš njima,tim srpskim teroristima Ezan sa tih istih Džamija parati njihove usr.ane uši
commie to jeste ubisto na nacionalnoj osnovi,mentalni sklop tog ubice nije normalan,ali ja taj događaj kojega se Srbi čvrsto drže ne mogu staviti u kontekst rušenja 800 Džamija,u BLuci nije bilo rata,onog klasičnog,svi nesrpski vjerski objekti su sravnjeni sa zemljom,u Sarajevu je bilo itekako rata,grad pod opsadom nekoliko godina,pravoslavne crkve i druge bogomolje su sačuvane,e sad,dajmo uporediti stanovnike Sarajeva i BLuke,mentalni sklopovi su im očito različiti. Oni koji su sa okolnih brda pucali na sarajevo i sarajlije su upravo željeli suprotno,željeli su da Sarajlije podivljaju i da rade isto što i oni,ali u tome nisu uspjeli,to ih dovodi do ludila i zato se drže ona dva nemila događaja,"srpski svat i dobrovoljačka". Pozz commmie
@commie Koliko crkava je porušeno u Sarajevu? Odgovor: ni jedna. Zna se da je na prostoru entiteta rs ostala samo jeda (1) džamija koja nije porušena. Šta sad pričaš priče o nekim kriminalcima, a ne priču o takvom udruženom zločinačkom poduhvatu? Danas je dan džamija u sjećanje na 7. maj 1993. kada je porušena Ferhadija i dan sjećanja na stotine drugih đžamija koje su porušene kao znak genocidne namjere jedne zločinačke politike.
Reportaza izgradnje Dzamije :) https://www.youtube.com/watch?v=ax3b6zAIRZs