vijesti
13

Kurdi između Turske i IDIL-a: Zašto je Kobani važan?

Piše: I.P.
Foto: AFP
Foto: AFP
Već nekoliko sedmica traje napad Islamske države (IDIL) na grad Kobani. Prije nekoliko dana IDIL je ušao u grad i polako napreduje u osvajanju, a odbrambene kurdske snage brojčano su nadjačane i polako gube bitku.

IDIL-ov napad na ostatak dijela Sirije naseljen Kurdima proizrokovao je humanitarnu krizu. Preko 180.000 civila pobjeglo je u Tursku, a za kompletiranje "zadatka" IDIL-u preostaje samo grad na granici sa članicom NATO-a.

U samom Kobaniju ostalo je oko 12.000 civila i strahuje se od mogućeg pokolja, ukoliko militanti uspiju osvojiti grad nad kojim se na nekoliko mjesta već sada vijore crne zastave Islamske države.

Američko-arapska koalicija, kojoj su se prudružila Velika Britanija, Holandija i Turska, danas je izvršila prve napade u pokušaju stopiranja napredovanja IDIL-a. Kurdski vojnici na terenu tvrde da su napadi imali malo uticaja, prenosi Al Jazeera.

Turska, ipak, nije učestvovala u ovoj operaciji, a ta činjenica je dodatno rasplamsala proteste koji se održavaju širom države, a koje je organizovala ili potakla Kurdska radnička partija (PKK), zakleti neprijatelj Ankare.

Turska odlaže pomoć kurdskim borcima zbog sumnje da su povezani sa PKK-om. Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan nedavno je rekao da je PPK jednak IDIL-u.

Kobani je izuzetno važan i Kurdima i militantima.

Progranični grad je strateški neophodan kako bi Islamska država upotpunila teritorij koji se prostire od Rake prema sjeveru do turske granice. Također, zauzimanje grada učvrstit će razgraničenje između IDIL-a i turskih vojnih snaga koje za sada nepomično stoje na svojoj strani granice.

Na kraju, pad Kobanija oslobot će ruke IDIL-u u fokusiranju na njihov krajnji cilj - približavanje Bagdadu.

S druge strane, Kobani je za Kurde historijski važno mjesto, ali i kap koja prelijeva čašu u odnosima sa Ankarom.