Kultura
94

Studenti u pohodu na Historijski muzej BiH

Piše: A. Dž.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Studentski pohod na Historijski muzej, trodnevna manifestacije koja ima za cilj da studentima približi blago koje čuva muzej u Sarajevu, počeo je jutros.

Pohod organizira Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa Studentskim pohodima i Historijskim muzejom BiH, a u povodu Dana grada Sarajeva.

Studenti će tako od 04. do 06. aprila moći posjetiti Historijski muzej po cijeni ulaznice od dvije KM, a u muzeju će, pored stalnih postavki, vidjeti i postavku "70 godina. Šta nam grad priča o prošlosti?".

Među onima koji su danas pohodili muzej bio je i Senadin, kojem je ovo prvi put da vidi muzejske postavke.

"Bilo bi dobro kada bi se u budućnosti organizirali ovakvi događaji s obzirom da će se teško neki student odlučiti da sam dođe. Ovako je zanimljivije, jer sam tu s društvom, a sada vidim da se ovdje itekako ima šta za pogledati", rekao je on.

Koordinator ovog pojekta Amar Nurković ranije je kazao da veliki broj studenata nije imao priliku da posjeti Historijski muzej BiH.

"To pokazuje da se kroz obrazovni proces nije posvetilo dovoljno pažnje kulturno-historijskim vrijednostima naše države, a što dokazuje i sama činjenica da je već duži period za javnost zatvoren Zemaljski muzej BiH", kazao je Nurković i pozvao sve studente da u narednim danima učestvuju u ovom pohodu.