Kultura
9

Predstavljeno idejno rješenje plakata Sarajevske zime 2015

Klix.ba
Na konferenciji za medije održanoj u Austrijskoj kući, direktor festivala Sarajevska zima Ibrahim Spahić predstavio je dobitnike Srebrne pahuljice 30. Internacionalnog festivala Sarajevska Zima 2014 PAFF, kao i idejno rješenje plakata ovogodišnje manifestacije.
Govoreći o predstojećem festivalu, koji će se tradicionalno održati od 07. februara do 21. marta 2015. godine, Spahić je najavio učešće umjetnika iz BiH i 41 zemlje cijelog svijeta, te je najavio i počasnog gosta - Republiku Indiju.

Tokom festivala, koji će se održati pod motom INFINITY, u Sarajevu će biti promovisani i svi kandidati za 17. Bijenale mladih umjetnika Evrope i Mediterana, koje će se održati u Milanu 2015. godine.

Internacionalni festival Sarajevo Sarajevska Zima 2015 je domaćin i predstavnicima zemalja učesnica BJCEM kao jedan od utemeljivača i organizatora 10. BJCEM-a 2001. godine, kada je i formirana asocijacija BJCEM kao najznačajnija mreža za promociju vrhunskih talenata.

Danas je predstavljeno i idejno rješenje plakata 31. Internacionalnog festivala Sarajevo Sarajevska Zima 2015 - INFINITY, koji je uradio Bojan Kanlić.

Festival će biti otvoren u staroj jezgri grada Sarajeva u Austrijskoj kući i na olimpijskim planinama u znaku Metamorfoze Franza Kafke. U toku festivala posebno će se obilježiti 450 godina od dolaska Jevreja u BiH, kao i jubileji: stotina godina od rođenja Arthura Millera, Billie Holiday i Franka Sinatre.

Internacionalni festival Sarajevska Zima bit će u znaku kreativnog povezivanja, obrazovanja, kulture i kulturnih produkcija koje će obilježiti stvaraoci u afirmaciji Evrope, raznolikosti i otvorenosti prema svjetskim civilizacijama.

Spahić je uputio čestitku svim umjetnicima, publici, novinarima i institucijama kulture, nauke i umjetnosti povodom predstojećih praznika, sa željom da 2015. godina donese dobro, sreću i zdravlje ali i konačno otvaranje vrata Zemaljskog muzeja i Austrijske kuće, što bi simbolički značilo promjenu u našem društvu i novu posvećenost kristalizaciji tradicije i savremenog stvaralaštva, saopćeno je iz Sarajevske zime.