Kultura
48

Predstavljena knjiga "Bošnjačka usmena lirika" autorice Nirhe Efendić

FENA
(Foto: FENA)
Knjiga "Bošnjačka usmena lirika - kulturnohistorijski okviri geneze i poetička obilježja" autorice Nirhe Efendić predstavljena je danas u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu.

Autorica kaže da je ova knjiga njena doktorska disertacija odbranjena prošle godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu pod mentorstvom profesora Muniba Maglajlića.

Efendić je prije promocije istaknula novinarima da je njen zadatak bio sagledati usmeno lirsko pjesništvo Bošnjaka u ukupnosti tog pjesništva, te ustanoviti vrste na osnovu građe koju je koristila.

"Kad sam sagledala tu građu u njenoj ukupnosti, vidjela sam da tematski mogu razvrstati pjesme na osam vrsta, što ranije nije bio slučaj. Uglavnom su bile već ustanovljene neke četiri vrste, najprije u zbirci Alije Nametka, a kasnije u antologiji profesora Maglajlića 'Usmena lirika Bošnjaka'", navela je Efendić.

Naglasila je da će ova knjiga najviše poslužiti studentima književnosti, osobito onima koji će se više zanimati za usmenu književnost kod Bošnjaka.

"Sevdalinka je jedan od ustanovljenih oblika. To je lirska, ljubavna, gradska pjesma. Međutim, sva lirika se ne iscrpljuje na tom jednom obliku. Tu su još uspavanke, svatovsko-svadbena lirika, vojničke, mitološke, šaljive pjesme i lirski distih kao zasebna samosvojna cjelina koji onda dolazi u tematskom diverzitetu svih spomenutih ranije", pojasnila je Efendić.

Jedan od promotora Sead Šemsović s Filozofskog fakulteta u Sarajevu smatra da knjiga "Bošnjačka usmena lirika - kulturnohistorijski okvir geneze i poetička obilježja" autorice Nirhe Efendić predstavlja prvu knjigu u bošnjačkoj usmenoj književnosti koja pokazuje koje sve vrste žanrova u okviru usmene lirike Bošnjaka postoje.

"Budući da su se dosadašnji istraživači bavili prije svega srpskom ili hrvatskom usmenom lirikom, ili u nekoj varijanti više bili nagnuti ka usmenoj epskoj pjesmi, Nirha je jedan od rijetkih istraživača koja se opredijelila za lirsku pjesmu. To su svi oni žanrovi pjesme koji govore, predočavaju neku emociju", navodi Šemsović.

Dodaje da se one kreću od mitološke pjesme, uspavanke, lirske ljubavne pjesme, različitih običajno-obrednih pjesama, pjesama uz rad...

Prema Šemsovićevoj ocjeni, ova disertacija zapravo daje do sada najcjelovitiju sliku šta sve postoji u okviru bošnjačke usmene lirike u BiH, koje su to teme zastupljene i ono što je jako važno, donosi i pregled sakupljanja i bavljenja usmenom lirikom među Bošnjacima.

Promotor Sanjin Kodrić navodi da je knjiga Nirhe Efendić zajedničko izdanje Zemaljskog muzeja BiH i Slavističkog komiteta BiH i objavljena je u ediciji Bosnistika Slavističkog komiteta.

"Riječ je o prvoj knjizi koja se cjelovito i sveobuhvatno bavi svim važnim, relevantnim žanrovima bošnjačke usmene lirike i to je ono što je specifikum ove knjige i ono što je razlikuje od drugih sličnih knjiga iz ranijeg vremena i studija iz ranijeg vremena", kazao je Kodrić.