Kultura
0

Počinje regionalna Škola kreativnog dokumentarnog filma ACTive

Klix.ba
"Nije teško naučiti kako zalijepiti film ili kako se radi sa kamerom. Ali savjet koji mogu dati početnicima je da ne odvajaju svoj rad, svoj film, od života koji žive. Ne treba se praviti razlika između filma i vlastitog života", savjet je koji je jedan od najvećih svjetskih reditelja Andrej Arsenijevič Tarkovski dao mladim filmskim autorima i autoricama.

Inspirisani životom i okruženjem, sada i ovdje, koji nam poput laboratorije otvara male, velike, tople, izazovne, hrabre, odnosno raznolike priče, Balkanski festivali dokumentarnog filma Pravo ljudski (Sarajevo), DokuFest (Prizren) i MakeDox (Skopje), uz podršku Nacionalnog fonda za demokratiju iz Washingtona, će u sljedeće dvije sedmice uvesti mlade filmaše i filmašice u svijet filma inspirisanog životom i životnim.

Drugo izdanje Škole kreativnog dokumentarnog filma ACTive počinje 27. augusta, 2015. u Prizrenu, a okupit će mlade autore i autorice iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Srbije. ACTive #2 je nastavak raznolikog obrazovnog programa koji potiče mlade ljude da moć slika koriste u svojim susretima s društvenim stvarnostima unutar svog okruženja.

Škola će trajati do 10. septembra 2015. godine, a cjelokupan filmski proces, počevši od kreativnog pisanja i razvoja ideje, pa sve do montaže i postprodukcije otkrit će im tutori i tutorice iz čitavog svijeta. Sa mladima raditi će Andre Gil Mata iz Portugala, Guillermo Carreras-Candi iz Španije, Jelena Maksimović iz Srbije, Kaori Oda iz Japana, Kumjana Novakova iz Makedonije/BiH, Ludovica Fales iz Italije i Sunčica Fradelić iz Hrvatske. Koordinatori projekta su Elma Selman iz BiH, Eroll Bilibani iz Kosova i Kirijana Nikoloska iz Makedonije.

Osnovana 2013. godine, Škola kreativnog dokumentarnog filma ACTive je regionalna inicijativa vodećih dokumentarnih filmskih festivala s prostora Balkana, koji žele svoja iskustva i znanje podijeliti s mladim autorima i autoricama s izrazitim interesovanjem za dokumentarni film. ACTive se održava uz podršku Nacionalnog fonda za demokratiju (NED) iz Washingtona.

Više informacija na pravoljudski.org, dokufest.com, makedox.mk.