Kultura
17

Počeli "Dani Isaka Samokovlije“: Sjećanje na pisca, humanistu i ljekara

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Goraždu je počela tradicionalna kulturna manifestacija "Dani Isaka Samokovlije - Sunce nad Drinom“. Manifestacija se organizira u znak sjećanja na velikog pisca, koji je rođen u Goraždu, a počela je polaganjem cvijeća na bistu književnika u krugu Doma zdravlja koji nosi njegovo ime.

Cvijeće su položili direktorica Doma zdravlja ‘’Dr. Isak Samokovlija’’ Goražde prim. dr. Sabina Gušo, direktor Centra za kulturu Goražde Hamdo Sijerčić, predstavnik Jevrejske zajednice u BiH Eli Tauber, ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Vlade BPK Goražde Damir Žuga, te predstavnici općine Goražde, Samira Drakovac i Sanid Zirak.

"Svake godine se sjećamo Isaka Samokovlije, pisca, humaniste i ljekara koji je rođen u Goraždu, gradu o kojem je pisao sa posebnim osjećajem, jer je to bio njegov zavičaj. Ove godine se navršilo 60 godina od smrti jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pisaca čije su maestralne pripovijetke tematski redovito smještene u svijet bosanskih Jevreja, ali je njihova umjetnička vrijednost univerzalna“, izjavio je Hamdo Sijerčić, direktor Centra za kulturu Goražde.

U holu goraždanskog Centra za kulturu otvorena je izložba fotografija i dokumenata pod nazivom "Život i djelo Isaka Samokovlije“ a Irina Dobnik izvela je pozorišni komad ''Plava Jevrejka''. U sklopu programa nastupili su i članovi književnog kluba "Isak“, koji djeluje pri Centru za kulturu Goražde, te Hor jevrejske općine Sarajevo koji je izvodio popularne Sefardske romanse.

"Za Isaka Samokovliju koji je svoj književni opus započeo pripovjetkom 'Rafina avlija', te nastavio zbirkom propovjetki 'Od proljeća do proljeća', ali i djelima 'Plava Jevrejka', 'Nosač Samuel' i 'Hanka', Ivo Andrić svojedobno je izjavio kako je riječ o jednim od najboljih pisaca u BiH. Sve ovo, između ostaloga, razlog su više da se djelima Isaka Samokovlije posveti veća pažnja", mišljenja je Muhamed Muminović, profesor Bosanskog jezika i književnosti.

Isak Samokovlija preminuo je 15. januara 1955. godine u Sarajevu a šezdeseta godišnjica njegove smrti prilika je i za ozbiljniji pristup njegovoj književnoj zaostavštini.