Kultura
0

Otvorena izložba "Sarajevo 1941- 1945 - plakati, proglasi, štampa, propaganda"

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Izložba "Sarajevo 1941-1945 - plakati, proglasi, štampa, propaganda" otvorena je danas u Brusa-bezistanu, depandansa Muzeja Sarajeva, povodom obilježavanja 67. godišnjice osnivanja i rada Javne ustanove (JU) Historijski arhiv Sarajevo i 70 godina od završetka Drugog svjetskog rata.

Izložbom se također obilježava i manifestacija Dani Kantona Sarajevo.

Autor izložbe Admir Nezirović pojasnio je da izložba prikazuje propagandni materijal vlasti iz Drugog svjetskog rata, odnosno njemačkog okupatora i Nezavisne države Hrvatske (NDH), ali i odgovor Narodnooslobodilačkog pokreta.

"Plakati i proglasi Narodnooslobodilačkog pokreta štampani su lošim štamparskim strojevima ili pisaćom mašinom, dok su NDH i njemački okupatori imali čitavu mašineriju iza sebe", kazao je Nezirović dodajući da to pokazuje razliku u kvanitetu i kvalitetu propagandnog materijala.

Foto: FENA
Foto: FENA

Također je izloženo nekoliko listova koji su izlazili u tom periodu, kao što su "Sarajevski novi list" i list "Handžar", a kao interesantne eksponate Nezirović je istakao prvi broj "Oslobođenja" iz 1943. godine, kao i broj "Oslobođenja" štampan poslije oslobođenja Sarajeva od njemačke okupacije, 6. aprila 1945. godine.

Najveći broj eksponata je iz Zbirke plakata Historijskog arhiva Sarajevo, jedne od najznačajnijih i najbrojnijih zbirki koje Arhiv posjeduje, a dio eksponata ustupio je Arhiv Bosne i Hercegovine.