Kultura
67

Noć muzeja širom BiH: Muzej Stare crkve u Sarajevu pripremio bogat program

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Muzej Stare crkve u Sarajevu već godinama učestvuje u projektu "Noć muzeja", a večeras je pripremljen bogat kulturno-umjetnički program koji je počeo u 20 sati, a završava u ponoć.

Starješina Stare pravoslavne crkve Vanja Jovanović kazao je novinarima da se 16. maja ove godine obilježava "Noć muzeja", dodajući da je 19. maj u svijetu Dan muzeja, ali se ovaj projekt održava obično sa subote na nedjelju prije toga.

"Sam projekt 'Noć muzeja' je da, na neki način, oživimo ono što jeste, a to je naše kulturno-historijsko dobro. Ono što je veoma bitno u okviru tog projekta jeste da na neki način svi muzeji uzimaju u tome učešće. To je nešto što smo mi posudili od naraštaja koji dolaze i na taj način i doživimo da to čuvamo. To je sama suština. Sav ovaj ostali kulturološki program koji se dešava jeste nešto što upotpunjava, ali je punoća samog tog projekta uprava ta nekakva priča", kazao je Jovanović.

Manifestaciji "Noć muzeja" u Muzeju Stare crkve na Baščaršiji večeras je prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

On je kazao novinarima da je značajno održavanje manifestacije "Noć muzeja", dodajući kako se pokazalo da je to postala manifestacija koja privlači ljude.

"To je zaista jedna stvar koja kulturu dovede na neki način, iznenađujuće, do ljudi. Većinom u ovoj trci, brizi za svakodnevni život, zaboravi se na ovakve stvari i onda barem ovu jednu veče i jednu noć kada ljudi dođu, kada se nešto događa, privuče nas kultura. A kultura jeste nešto što ostaje i što je sadržaj života svakog od nas", kazao je Ivanić.

Noć muzeja ujedinila večeras 18 muzeja širom naše zemlje. Posjetioci mogu uživati u bogatom programu. Organizirane su radionice, okrugli stolovi, izložbe, performansi, predstave i još mnogo toga.

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjoj Luci pripremljen je dinamičan program.

"Želimo da naglasimo da već 10 godina obilježavamo ovu značajnu manifestaciju. Ove godine će biti projektovan videomaping koji je rezultat rada 13 umjetnika", rekla je novinarima Vujkovićeva.

Ona je naglasila da Muzej savremene umjetnosti treba da podržava inovativne pojave i nove medije.

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske večeras će koncert održati banjalučka muzička grupa "Sopot".