Kultura
32

Na crvenom tepihu ekipa filma "Ja sam Beso", Annie Leibovitz, Dino Rađa, Duško Ivanović...

Piše: A. Dž.
Ekipa filma "Ja sam Beso" (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Pretposljednje večeri 20. Sarajevo Film Festivala crveni tepih ispred Narodnog pozorišta bio je u znaku ekipe gruzijskog filma "Ja sam Beso", koji je večeras imao svjetsku premijeru.

Također, na crvenom tepihu pojavila se i legendarna fotografkinja Annie Leibovitz koja je privatnu posjetu Sarajevu iskoristila da posjeti SFF.

Ispred Narodnog pozorišta večeras je bila opuštena atmosfera, jer je većina filmova iz takmičarskog programa već prikazana, te su i autori opušteniji i pretposljednju večer su iskoristili da uživaju u druženju.

Bh. rediteljica Selma Spahić, članica žirija Takmičarskog programa za kratki film, kazala je da je žiri već donio odluku o pobjedniku.

"Bilo je vrlo jednostavno i to je za mene najlakše žiriranje do sada. Najzanimljivije od svega je što su ove godine filmovi dosta raznovrsni i što se pojavila jedna nova generacija autora koja radi na veoma svjež način", rekla je Spahić za BHT.

Reditelj filma "Ja sam Beso" Lasha Tskvitinidzea kazao je da je inspiraciju za ovaj film dobio nakon što je na internetu vidio klip o životu jednog dječaka.

"Ne znamo ko je taj mladić ni kako se zove, ali mi se priča svidjela i odlučio sam napraviti film o tome", kazao je.

On je istakao da nije birao profesionalne glumce već da je glavne protagoniste tražio među djecom u školama.

Crvenim tepihom večeras su prošetali i bivši hrvatski košarkaš Dino Rađa i njegova supruga, koji su svake godine gosti SFF-a, selektor košarkaške reprezentacije BiH Duško Ivanović i brojni drugi.

SFF