Trodnevna manifestacija
0

Danas počinje "Slovo Gorčina"

Sarajevo-x.com
Danas će na sarajevskom groblju Bare početi program kulturne manifestacije „Slovo Gorčina", koja se održava od 1971. godine. Početak manifestacije biće obilježen posjetom mezaru velikog bh. pjesnika Maka Dizdara i recitiranjem njegove poezije.

U četvrtak će učenici i nastavnici iz Stoca posjetiti i mezar književnika Alije Isakovića i pročitati par odlomaka iz njegovih putopisa.

U petak, u stolačkom gradskom parku i uz pratnju limene muzike uslijedit će svečano otvorenje manfestacije „Slovo Gorčina“, a na Radimlji će biti održana večer pjesnika Ibrahima Hadžića.

Izložbom slika i skulptura akademskog slikara Mustafe Skopljaka, promocijom dviju knjiga Maje Dizdara, „Slovo o Maku“ i „Slovo Makovo“ te izvedbom pozorišne predstave „Tvrđava“ obilježiće se treći dan manifestacije.

U subotu se kako je već najavljeno otvara i Makova hiža, kuća koju je piščeva porodica podigla u svrhu održavanja različitih aktivnosti u okviru manifestacije. Objekat je izgrađen u skladu sa ostalom stolačkom arhitekturom i čine ga kuća, bašča, avlija i kamena avlijska kućica

Žiri, kojeg čine Ibrahim Kajan, Šimo Ešić, Mehmed Dizdar i Hadžem Hajdarević, jučer je proglasio pobjednike Nagrade „Mak Dizdar“ za prvu neobjavljenu zbirku pjesama, a koja će biti uručena na manifestaciji „Slovo Gorčina“.

Prvu nagradu dobio je Almin Kaplan iz Stoca, drugu Željko Barišić iz Rakitnog, dok je treću nagradu dobila Selma Kopić iz Tuzle.