vijesti
95

Karikature sovjetske štampe: Tito je predstavljan kao zmija i američki plaćenik

Klix.ba
Josip Broz korača strojevim korakom, sa džepovima punim američkih dolara i salutirajući nacističkim pozdravom, ka grčkim fašistima.
Nakon što se bivši doživotni predsjednik SFRJ, Josip Broz Tito, odbio podčiniti volji Varšavskog pakta izrekavši historijsko "Ne" ondašnjem vođi sovjetskog bloka, Staljinu, rukovodstvo tadašnjeg SSSR-a pokrenulo je propaganda protiv njega prikazujući ga kao narodnog neprijatelja, prodanu dušu i fašistu.

Otopljavanje odnosa između SSSR i Jugoslavije uspostavljeno je tek nakon dolaska na vlast liberalnije nastrojenog Hruščova. U međuvremenu, sovjetska štampa se posprdno odnosila prema jugoslovenskom vođi, o čemu svjedoče i živopisne karikature, objavio je Blic.

Prilikom jednog od svojih istupanja Tito je izjavio da ka socijalizmu ide svojim putem. Karikaturisti su to protumačili ovako: Josip Broz korača strojevim korakom, sa džepovima punim američkih dolara i salutirajući nacističkim pozdravom, ka grčkim fašistima. Upadljiva je i Titova sličnost nacisti Hermannu Göringu.

Na drugoj karikaturi prikazano su izbori u Jugoslaviji viđeni očima Staljinovih karikaturista, a predstavljan je i kao zmija.

Doživotni predsjednik Jugoslavije prikazivan je i kao pokrovitelj Aleksandra Leke Rankovića, a Tito i španski diktator Franco imali su puno toga zajedničkog u očima sovjetskih karikaturista.

Također, na karikaturama je kao pravi Pravi autor projekta novog jugoslovenskog Ustava prikazana Ambasada SAD-a u Beogradu.