Odgovor na najavu lansiranja
0

Japan sprema sistem odbrane od sjevernokorejskih raketa

Sarajevo-x.com
Japanski ministar odbrane Naoki Tanaka je rekao da su japanske vlasti naredile pripremu odbrambenih sistema kao odgovor na planirano lansiranje rakete velikog dometa u Sjevernoj Koreji.

Izvještaji govore da bi odbrambeni sistemi trebali biti postavljeni u blizini otoka Okinawe, kako bi mogli uništiti oružje koje prijeti japanskoj teritoriji. Zvaničnici Sjeverne Koreje tvrde da će raketa lansirati satelit u orbitu, ali SAD i saveznici vjeruju da je lansiranje zapravo testiranje projektila.

Zvaničnici u Pyongyangu su prošle sedmice rekli da će lansiranjem biti obilježeni 100. rođendan preminulog Velikog vođe Kima II-sunga. Ova najava je kritikovana da krši UN-ove rezolucije Vijeća sigurnosti. Rezolucije su nametnute nakon sličnog lansiranja koje se dogodilo u aprilu 2009. godine. Japan je posebno zabrinut jer je posljednja sjevernokorejska raketa lansirana iznad ove zemlje.

"Naredio sam zvaničnicima da pripreme ratne brodove PAC-3 i Aegis", rekao je Tanaka.

Južna Koreja, Kina i SAD su izrazile zabrinutost zbog najavljenog lansiranja,

"To je zaista provokacija koja prijeti miru i sigurnosti korejskog poluotoka i sjeveroistočne Azije", saopćeno je iz južnokorejskog ministarstva odbrane.

Kineska državna agencija Xinhua je saopćila da se zamjenik ministra za vanjske poslove Zhang Zhijun susreo sa ambasadorom iz Pyongyanga kako bi izrazio zabrinutost Pekinga.

Američka državna sekretarka Hillary Clinton je rekla da je sjevernokorejska najava lansiranja velika provokacija.

Prošlog je mjeseca Pyongyang pristao prekinuti testove dalekometnih raketa kao dio dogovora sa SAD-om, u zamjenu za 240.000 tona hrane za Sjevernu Koreju. Dogovoren je i prekid obogaćivanja urana, a UN-ovim inspektorima za naoružanje je dopušteno da se vrate u zemlju.

Glasnogovornik State Departmenta je rekao da će biti "teško" isporučiti hranu Sjevernoj Koreji ukoliko dođe do lansiranja.

Nakon lansiranja, koje se dogodilo prije tri godine, vlasti u Pyongyangu su rekle da se radilo o testiranju satelitske tehnologije.

Taj potez su osudile SAD i Južna Koreja, što je dovelo do UN-ovih rezolucija kojim se Sjevernoj Koreji zabranjuju nuklearne i balističke aktivnosti.

Strani zvaničnici su rekli da nema indicija da je satelit stigao u Svemir i da je lansiranje bilo paravan za testiranje dalekometnih raketa.

Sjeverna Koreja je lansiranje rakete koja nosi satelit najavila u periodu od 12. do 16. aprila.

Satelit Kwangmyongsong-3 je prilika za dostavljanje tehnologije, koja će se koristiti u miroljubive svrhe, u svemir, saopćeno je iz Sjeverne Koreje.

Projektil će biti lansiran iz okruga Cholsan na zapadnoj obali zemlje. Državni mediji su saopćili da je Sjeverna Koreja već lansirala dva eksperimentalna satelita.