Povodom 8. marta
10

Žene u BiH pokrenule kampanju "Jedan karanfil - jedan hljeb za ženu Palestine"

L. S.
"Žene za Žene International" je organizacija koja u Bosni i Hercegovini djeluje punih 30 godina pružajući direktnu podršku ekonomskom, socijalnom i političkom osnaživanju žena te sad pokreće kampanju za pomoć ženama Palestine povodom 8. marta.

"Žene za žene international" nastavljaju pomagati žene i djecu u Palestini te su stoga povodom obilježavanja 8.marta - Međunarodnog dana žena, zajedno sa Mrežom udruženja žena za ruralni razvoj odlučili pokrenuti kampanju prikupljanja novčane pomoći za žene i djecu Palestine pod nazivom "Jedan karanfil - jedan hljeb za ženu Palestine!".

U decembru 2023.godine zajedno sa Magazinom Gracija i Narodnim pozorištem Sarajevo, organizacija je učestvovala u humanitarnoj akciji za žene Palestine i tom prilikom prikupila 58.000 KM.

Ova novčana donacija je poslata partnerskoj organizaciji za djecu i žene "WEFAQ" koja se nalazi u Rafaha na jugu Gaze. Dio novaca je iskorišten za javnu kuhinju u kojoj se hrane izbjegle osobe žene, djeca i ostali koji traže sklonište uslijed uništavanja bombardiranja zgrada i protjerivanja stanovništva. Ostatak novca se koristi za nabavku odjece i higijenskih sredstava , deka za smještaj i drugih neophodnih potrepština.

Uplatu donacije možete izvršiti na specijalni račun otvoren za donacije za žene i djecu Palestine:

Za uplate iz BiH:

UniCredit Bank BiH

Račun: 3386902246972620

Za uplate iz inostranstva

UniCredit Bank BiH

SWIFT: UNCRBA22

IBAN: BA39 3386 9022 4697 2520

Svrha uplate: Donacija za žene i djecu Palestine

Primalac:

Žene za Žene International Alekse Šantića 2/3, 71000 Sarajevo

WEFAQ za žene i djecu organizacije je osnovana 2010. godine kao nezavisna i neprofitna palestinska organizacija žena s licencom. Aktivno djeluje u Gazi, posebno u južnom dijelu, konkretno u područjima Rafaha i istočnog Khan Yunisa.

Od 7. oktobra 2023. godine, organizacija WEFAQ radi na pružanju hitnog i vanrednog humanitarnog odgovora raseljenim porodicama s istoka guvernerata Rafah i sjevera Gaze prema skloništima na jugu Gaze.

Kako bi pružili psihološke i pravne konsultacije, WEFAQ je uveo telefonsku liniju, mehanizme i metode za rad sa djecom u hitnim situacijama, metode pripreme hitne torbe i sigurne mehanizme evakuacije putem psihologa i socijalnih stručnjaka.

Neki od humanitarnih akcija koje je do sada provela organizacija WEFAQ u prethodnim mjesecima su:

  • Dijeljenje odjeće za 1000 raseljene djece i 1000 raseljenih žena unutar skloništa u guverneratu Rafah;

  • Podjela 3100 zimskih toplih odjevnih predmeta raseljenim osobama u skloništima i izvan skloništa porodicama koje primaju raseljene osobe;

  • Podjela 570 paketa hrane i 570 higijenskih setova raseljenim osobama u skloništima UNRWA;

  • Podjela 1000 deka, 500 madraca i 2500 mineralnih voda raseljenim osobama unutar i izvan skloništa.

Kampanja traje do 15. marta 2024. godine, a kampanju možete pratiti na Facebook profilu "Žene za žene International" i Instagram stranici žene.za.žene.

Prikupljena sredstva u 100 posto iznosu će biti proslijeđena WEFAQ organizaciji za djecu i žene Palestine.