Potresna priča s Trnovca
538

FOTO / Tuzla: Enveru Behi potrebno 310 KM za operaciju oka

Piše: D. Brkić
Već dvije decenije, danas 69-godišnji Enver Beha živi u trošnoj kući s razbijenim prozorima, bez vode i minimuma uslova potrebnih za život. Od 1986. godine je u invalidskoj penziji, nakon što je dobar dio životnog vijeka proveo kao radnik na građevini.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
"Zbog zdravstvenih problema morao sam u penziju. Dobijam 160 KM penzije, a dobijem i oko 130 KM austrijske penzije, jer sam jedno vrijeme radio u inozemstvu. Međutim, to mi nije dovoljno da preživim, a od svojih primanja pomažem kćerku koja je samohrana majka dvoje djece", počinje svoju ispovijest Enver Beha.

Kaže kako je proteklu zimu jedva preživio. Kupovao je drva kako bi se ugrijao, a, iako narušenog zdravlja, išao je i do šume kako bi osigurao ogrjev. Međutim, prije desetak dana se zakomplikovalo njegovo zdravstveno stanje, a na lijevo oko, kako kaže, ne vidi ništa.

"Nekada ranije sam operisao desno oko. Sin mi je pomogao oko operacije. Za operaciju drugog oka, koja je zakazana za 24. april, potrebno mi je 310 KM, koje ja nemam. Sin mi je rekao da mi sada ne može pomoći, jer je u velikom stambenom kreditu. Ukoliko ne odem na operaciju ostat ću slijep na lijevo oko", kaže Enver Beha.

Enver se nada da će mu dobri ljudi pomoći i da će on otići na operaciju. No, Enveru je prijeko potreban novi krov nad glavom. U dvorištu je prije tri godine počeo gradnju kuće, kaže kako je dobio 7.000 KM zaostatka penzije iz Austrije. Ozidao je prizemlje, ali nije imao novca za vrata, prozore i unutrašnje radove.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
"Vidjeli ste gdje živim. Nemam se gdje okupati, a namještaj je uništen od vlage. Bio bih najsretniji kada bih ovoga ljeta uselio bar u jednu sobu kuće koju sam počeo graditi. Ne smijem ni pomisliti šta me čeka ako u sadašnjem objektu dočekam još jednu zimu", zaključuje Enver Beha.

Enver Beha je dobro poznat Tuzlacima. Stariji sugrađani znaju da duži vremenski period ima određenih zdravstvenih problema. Ukoliko želite pomoći Enveru Behi možete to učiniti preko žiroračuna u Raiffeisen banci: 16 10 25 0000 0000 47 (09-25-28804-5). Pošto Beha nema mobitel, sve dodatne informacije možete dobiti u Fotoradnji Univerzal kod čaršijske česme u Tuzli ili ga posjetiti u ulici Trnovac na broju 91.