Humanitarne akcije
17

Prikupljeno više tona odjeće u novosarajevskom "ormaru" i školskim kontejnerima u Hadžićima

FENA
Na području Kantona Sarajevo odnedavno na dva mjesta građani mogu predati odjeću i obuću da bi ona bila proslijeđena onima koji su u stanju socijalne potrebe. Do sada su u Centru za zdravo starenje Novo Sarajevo u kojem je radionica "Vaš novi ormar" i dvorištu Srednjoškolskog centra Hadžići gdje se nalaze humanitarni kontejneri, prikupljene velike količine odjeće i obuće.

U Centru za zdravo starenje Novo Sarajevo 21. marta je otvorena nova radionica pod nazivom "Vaš novi ormar", čiji je cilj prikupljanje odjeće i njena dalja distribucija socijalno ugroženim kategorijama društva.

"Otkada je 21. marta otvorena radionica "Vaš novi ormar" prikupili smo već veliku količinu odjeće, igračaka, nakita. Raduje veliki interes građana da podrže ovaj projekat i naše police su pune odjeće", kazala je Agenciji FENA menadžerica Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo Minela Ferić.

Napravljen je i spisak korisnika koji će se odijevati "iz ormara" novosarajevskog Centra za zdravo starenje.

"Uspostavili smo saradnju sa Centrom za socijalni rad Novo Sarajevo odakle će nam slati svoje korisnike koji su u stanju socijalne potrebe i potrebna im je ova odjeća", kazala je Ferić, dodavši da volonteri Centra za zdravo starenje odjeću pripremaju za darovanje.

"Odjeća ide na pranje, peglanje i uređivanje za poklone", kazala je Ferić.

Naglašava da je za projekt iskazano veliko interesovanje te da se za pomoć u radionici samo u toku jučerašnjeg dana odazvalo 12 volontera.

"Već dugo razmišljamo o ovom projektu, jer i sami imamo odjeću koja je upotrebljiva, a ne nosimo je iz različitih razloga. Naprimjer, sada kada smo stariji imamo u ormaru odjeću namijenjenu mlađim ženama, te smo željeli to staviti na raspolaganje prije svega članovima Centra, ali i građanima."

U Centru je ranije otvorena radionica za krojenje i šivenje koja će sada biti izravna podrška "oramru" u smislu osposobljavanja odjeće za korištenje. Također u radionici neće osposobljavati samo garderobu, već i oštećene igračke i obuću. Biće tu i nešto za mlađe osobe, ima određenog nakita, jer mladima je sada "in" nositi nešto što je retro, a što članice Centra za zdravo starenje poklanjaju.

Već u sljedećoj sedmici očekuje se raspored dolazaka korisnika za odjeću iz ovog "ormara".

Svi koji žele da daruju odjeću mogu doći u Centar za zdravo starenje Novo Sarajevo u ulici Azize Šaćirbegović 96 iznad Taksidoma u Hrasnom, radnim danom od 9.00 do 15 sati i predati odjeću.

U dvorištu Srednjoškolskog centra Hadžići humanitarni kontejneri u koje građani mogu odložiti nosivu odjeću i obuću za socijalno ugrožene postavljeni su polovinom novembra 2013. godine.

"Nakon postavljanja kontejnera garderobu smo odlagali u prostorije Crvenog križa, ali nam se to pokazalo neprikladnim pa smo opremili jednu prostoriju u školi za tu namjenu. Tako da sada đaci preuzimaju garderobu iz kontejnera, odlažu je i sortiraju u prostoriji u školi", kazao je Agenciji FENA direktor Srednjoškolskog centra Hadžići Misim Gegić.

Dodao je da učenici odjeću dijele građanima koji se obrate za pomoć i dođu u školu, a ono što tako ne podijele predaje se Udruženju građana "Dobro srce" koje je do sada preuzelo već nekoliko tona garderobe.

"Odvezli smo i jednu tonu garderobe u Međeđu kod Višegrada, predavali smo garderobu i Crvenom križu, Zavodu Pazarić i još nekim humanitarnim organizacijama i svima za koje smo znali da im je potrebno", kazao je Gegić, dodavši da su kontejneri postavljeni kao stalni projekt i tu će biti i ubuduće.

Gegić je pozvao one kojima je pomoć potrebna da dođu u školu i uzmu odjeću ili obući.