Humanitarne akcije
0

Pomozimo Enesu Duvnjaku da skupi 5.000 eura za liječenje

Sarajevo-x.com
Nepokretnom Enesu Duvnjaku trenutno je prioritet odlazak u kliniku u Ljubljani, gdje bi mu se operativnim putem odstranio trajni kateter koji mu predstavlja dodatne zdravstvene probleme. Za odlazak u Sloveniju i neophodne pretrage su potrebna novčana sredstva koja roditelji nemaju a iznose oko 5.000 eura.

Dvadesetdvogodišnji Enes Duvnjak iz Zenice boluje od Paraparesis psychogenes Retardatio mentalis - blaži oblik te Scoliosis sinistroconvexa. Bolovi u kičmi, koji su se širili i na noge, pojavili su se krajem 2007. godine.

Bolest je veoma brzo napredovala kako bi Enes danas bio 22-godišnja nepokretna osoba. Teška deformacija kičme u predjelu lumbalne regije, prouzrokuje bolove u mišićima i 100% paralizu.

Kako bi bolovi bili blaži, Enes redovno koristi lijekove Tronizon, koji isto tako predstavljaju veliki trošak porodici Duvnjak. Operativno liječenje je bilo zakazano za kraj januara u Ljubljani ali je došlo je do pogoršanja zdravstvenog stanja, tako da je Enes morao na hitnu operaciju bubrega u Zenici.

Danas, Enes je u invalidskim kolicima i svakodnevnim fizikalnim tretmanima. Preporuka ljekara je fizikalni tretman i banjsko liječenje za šta Enesovi roditelji nemaju novaca. Ono što je Enesu trenutno prioritet je odlazak u kliniku u Ljubljani, gdje bi mu se operativnim putem odstanio trajni kateter koji mu predstavlja dodatne zdravstvene probleme. Za odlazak u Sloveniju i neophodne pretrage su potrebna novčana sredstva koja roditelji nemaju a iznose oko 5.000 eura.

Humanitarni broj Enesa Duvnjaka je 090 292 016.