Humanitarne akcije
23

Mostarci se odazvali pozivu Sergeja Trifunovića i pomažu djevojčici Tijani

Piše: A. Dž.
Tijana Ognjanović
Tijana Ognjanović
Nakon što je rođeni Mostarac Sergej Trifunović gostujući u emisiji posvećenoj showu "Veliki brat" skrenuo pažnju javnosti na akciju prikupljanja pomoći za osmogodišnju Tijanu Ognjanović, kojoj je potrebna transplantacija srca, inicijativi se odazvao i Mostar gdje će u petak i subotu biti održana akcija prikupljanja novca za bolesnu djevojčicu.

"Sergej Trifunović je pozdravio našu namjeru da pomognemo Tijani, tim više što takva inicijativa dolazi iz njegovog Mostara. Podršku nam je dao i Feđa Štukan. Akcija prikupljanja novca je u toku, a mi, građani Mostara, želimo pomoći da Tijana što hitnije ode na transplantaciju. Inicijativa građana koji su pokrenuli akciju je naišla na razumijevanje nevladinih organizacija s kojima smo realizirali dvodnevni program", poručio je Damir Krčum, jedan od organizatora akcije Mostar za Tijanu.

Tijana Ognjanović je osmogodišnja djevojčica kojoj je hitno potrebna novčana pomoć za liječenje u inozemstvu. Imajući u vidu izuzetno teško zdravstveno stanje oboljele djevojčice, kojoj je dijagnosticirana restriktivna kardiomiopatija, ljekarski konzilij je preporučio da se u što kraćem vremenskom roku izvrši transplantacija srca. Za operaciju u Houstonu (SAD) je potrebno izdvojiti 1.015.000 dolara.

Imajući u vidu izvještaj Tijaninog kardiologa, profesora dr. Jovana Košutića, sa Instituta za majku i dete, gdje se Tijana liječi već šest godina, te trenutno stanje pacijentice, u ovom slučaju presudan faktor je vrijeme.

Ukoliko bi se Tijanin odlazak na kliniku u Houstonu prolongirao usljed nedostatka novca, može se desiti da dođe do trajnog otkazivanja drugih organa (bubrega, jetre, pluća) koji trenutno najviše trpe zbog oslabljene srčane funkcije, a onda transplantacija srca neće ni biti moguća.

U petak 5. aprila volonterke će prikupljati novac u najposjećenijim mostarskim klubovima, a u subotu, u saradnji sa Mostar Blues Festivalom, Mostar Rock školom i Muzičkim Centrom Pavarotti, organizirana je dobrotvorna večer na kojem će goste zabaviti perspektivni mladi izvođači: Asja Zara Aksoj, Hyperstan, Gore pa tamo, Mickey Blacksmith i Ko su ovi.

Program će obogatiti ekipa sa mostarske stand-up scene. Program počinje u subotu u 20 sati. Cijena ulaznice je 5,00 KM.