RO Merhamet Mostar
102

Hercegovci prikupili preko 84 hiljade KM za Tursku i Siriju

G. Š.
Adnin Hasić
Adnin Hasić
Hercegovci su prikupili više od 84 hiljade KM novčane pomoći za Tursku i Siriju u sklopu akcije koju je proveo Regionalni odbor Merhamet Mostar u obrazovnim ustanovama i drugim institucijama na jugu naše zemlje.

Ove informacije za Klix.ba je potvrdio direktor Regionalnog odbora mostarskog Merhameta Adnin Hasić navodeći kako su Hercegovci po ko zna koji put pokazali solidarnost i veliko srce kad je to potrebno i zahvalio svima koji su na bilo koji način učestovali u ovoj plemenitoj priči.

Ističe kako je u saradnji s obrazovnim ustanovama na području Hercegovačko-neretvanskog kantona prikupljeno 65.765,45 KM, te naglašava da je prikupljanje novčanih sredstava provedeno uz saglasnost Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK.

"Akciju je podržalo četrnaest osnovnih, četiri srednje škole i Univerzitet 'Džemal Bijedić' u Mostaru", kaže nam Hasić.

Akciji su se pridružili i Narodno pozorište Mostar, Centar za edukaciju CERIT, Zajednica porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992 i mnogobrojni građani, te svojim prilozima i uplatama na račun prikupili još 6.250 KM.

Pozitivne reakcije, kako kaže, vidljive su bile i u tržnim centrima, gdje se putem Merhametovih humanitarnih kasa prikupilo preko 12 hiljada KM.

U Mostaru su se ovoj humanoj misiji pridružile osnovne škole "Omer Maksumić" Podvelež, Zalik, Blagaj, Drežnica, Vrapčići, Gnojnice, Bijelo Polje, IV i VI osnovna škola, te Srednja ekonomska i ugostiteljsko-turistička škola, Mašinsko saobraćajna škola, Srednja građevinska škola Jurja Dalmatinca i Srednja ugostiteljsko turistička škola Mostar.

Akciju su podržali i OŠ fra Didaka Buntića u Čitluku, OŠ Čapljina, Prva i Druga osnovna škola Konjic, te OŠ "Alija Isaković" iz Prozora. Prikupljena sredstva bit će objedinjena s ukupnom sumom prikupljenih novčanih sredstava na nivou Merhameta u BiH.

"Prezadovoljni smo odzivom obrazovnih ustanova kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na ukazanom povjerenju i saradnji", rekao je Hasić.

On se zahvalio svima koji su iskazali solidarnost i učestvovali u humanoj priči i nastojanju da se zajednički pomogne u prikupljanju potrebnih sredstava za saniranje posljedica na područjima Turske i Sirije koje su pogođene zemljotresom.