Zaštita okoliša
18

Akcija čišćenja SarajECO od 20. maja na području općine Ilidža

V. K.
Proljetna akcija čišćenja Kantona Sarajevo - SarajECO, koju provodi Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, u ponedjeljak, 20. maja 2024. godine, od 7 sati počinje na području općine Ilidža.

U ovoj akciji učestvovat će preduzeća čiji je osnivač Kanton Sarajevo, a to su KJKP Rad, KJKP Park, JKP Vodovod i kanalizacija, KJU za zaštićena područja KS i KJKP Pokop, a kao i prethodnih godina podrška će im biti JP Ilidža, Vatrogasno društvo Ilidža te Civilna zaštita Općine Ilidža.

Mjesto okupljanja i smotra komunalnih preduzeća koja će uzeti učešće u akciji koja će trajati do 24. maja je plato ispred Doma kulture u Hrasnici.

Planirano je da se prije početka akcije SarajECO na području općine Ilidža svim prisutnim obrate resorni ministar Bojan Bošnjak i načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur.

Kroz akciju koja će trajati pet dana, radnici komunalnih preduzeća će u mjesnim zajednicama Općine Ilidža pojačano vršiti uklanjanje divljih deponija, odvoz otpada, pročepljavanje odvodnih sistema, uređenje javnih zelenih površina i svih drugih aktivnosti koje su predviđene Operativnim planom akcije.

Resorno ministarstvo i Općina Ilidža pozivaju i građane da se u okviru svojih mogućnosti priključe navedenoj akciji kako bi zajedničkim snagama pokušali ovaj dio Kantona Sarajevo učiniti čišćim.

Aktivnosti čišćenja bit će realizovane na području svih 16 mjesnih zajednica, a prvog dana akcija SarajECO odvijat će se u mjesnim zajednica Hrasnica I, Hrasnica II i Sokolović Kolonija.