Za završetak radova
92

Centru za rehabilitaciju, rekreaciju i odmor djece bez roditeljskog staranja potrebna podrška

I. M.
Centar za rehabilitaciju, rekreaciju i odmor
Centar za rehabilitaciju, rekreaciju i odmor
Štićenici Doma za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo nedavno su dobili kuću i pripadajuće zemljište u bjelašničkom selu Ledići na period od 99 godina.

Ova značajna donacija od Fondacije proBITRA postavila je temelje za pokretanje Centra za rehabilitaciju, rekreaciju i odmor, koji će pružiti djeci sigurno utočište za obnovu tijela i duha. Okružen zelenilom, cvjetnim livadama i vrhovima planina Treskavice, Visočice i Bjelašnice, ovaj Centar će pružiti idilično okruženje za boravak štićenika, a u kojem je potrebno završiti određene radove.

"Cilj je pružiti djeci inspirativno iskustvo kroz terapije, igru i kontakt s prirodom. Uz podršku stručnih terapeuta, djeca će otkriti svoju snagu, naučiti nove vještine i obnoviti samopouzdanje", objasnio je Tarik Smailbegović, direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo, pod čijim okriljem trenutno boravi 90 djece, od kojih mnoga imaju poteškoće u razvoju.

Belma Mujezinović, direktorica Fondacije "Second", koja već skoro dvije godine uspješno sarađuje sa Domom bez roditeljskog staranja Sarajevo na različitim projektima, istakla je kako će svaki trenutak proveden u ovom centru predstavljati novo poglavlje u putovanju djece prema ozdravljenju i ljepšoj budućnosti.

"Uspostavljanje centra planirano je u glavnoj kući, koja datira iz 1922. godine i predstavlja spomenik Narodno-oslobodilačkog rata. Iako je renovirana prije nekoliko godina, kuća nije bila dovoljno izolirana za ugodan boravak djece tokom zimskog perioda. Zahvaljujući donacijama, uspjeli smo osigurati visokokvalitetnu izolaciju, konstrukciju, gips-kartonske ploče i toplotnu pumpu. Međutim, potrebna nam je podrška za nabavku grijnih tijela, elobloka i agregata kako bismo osigurali dovoljno zagrijan prostor u skladu s preporukama inžinjera", izjavila je Mujezinović.

Do sada je Fondacija "Second", zajedno sa svojim partnerima i prijateljima projekta u Ledićima, obezbijedila donacije proizvoda od kompanija KNAUF, KNAUF Insulation, ThermoFLUX, LUK, Senigor i Bijela tehnika Hadžići. Ipak, potrebno je još ograditi cijelu parcelu od 1200 kvadratnih metara, opremiti sobe krevetima, ormarima i stolicama, te postaviti odgovarajuću rasvjetu.

"Zato pozivamo sve zainteresovane pojedince i kompanije da se uključe i pruže nam podršku kako bi djeca mogla planirati duži boravak na planini. Oni koji žele dobiti više informacija o projektu u Ledićima mogu nas posjetiti na Malom sajmu filantropije koji će se održati u četvrtak, 22. juna u Hotelu Hills sa početkom u 14:30 sati", najavila je Mujezinović.

Donacije za nastavak realizacije projekta mogu se uplatiti na račun Fondacije "Second" sa naznakom "Za Lediće":

Fondacija "Second", Nurije Pozderca 8, Sarajevo BAM: 1413115320025053 ili EUR/USD IBAN: BA391413115310005729, SWIFT: BBIBA22XXX, Bosna Bank International DD Sarajevo, Bosnia and Herzegovina.

Putem PayPala na adresu [email protected] ili pozivom na jedinstveni humanitarni broj za sve telekom operatere u Bosni i Hercegovini: 17077, gdje donirate 2 KM za ovu namjenu.

Cilj ove inicijative je stvoriti mjesto obnove, radosti i razvoja za djecu bez roditeljskog staranja, ne samo iz Doma Bjelave u Sarajevu, već i iz drugih domova u Bosni i Hercegovini, gdje će ljepota prirode biti temelj njihovog oporavka.