Na Bjelašnici
27

Radovi na izgradnji Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Ledićima uskoro će biti završeni

S. Š.
Objekti u Ledićima koji su obnovljeni za potrebe ljetnikovca za djecu bez roditeljskog staranja
Objekti u Ledićima koji su obnovljeni za potrebe ljetnikovca za djecu bez roditeljskog staranja
Izgradnja Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Ledićima na Bjelašnici u vidu ljetnjikovca trebala bi od ljeta biti okončana, najavio je premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk.
Uk i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Enda Pavić Pečenković posjetili su jučer KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama, gdje su se družili sa mališanima i podijelili im slatkiše.

Kako je istaknuto tokom posjete i sastanka sa v.d. direktorom Amarom Ećom, ove godine zbog epidemije morbila nije organizovana tradicionalna bajramska priredba.

Međutim, Uk i ministrica su iskoristili priliku i tokom posjete najavili finaliziranje radova na izgradnji doma u Ledićima.

"Vlada Kantona Sarajevo zajedno sa partnerima mnogo pažnje posvećuje ovoj ustanovi. Imamo četiri porodična doma na području kantona, dok ove godine očekujemo da bude završena izgradnja ljetnikovca u Ledićima na Bjelašnici, u kojoj će mališani iz doma na Bjelavama imati priliku da provode svoje slobodno vrijeme", rekao je premijer Uk.

Ministrica Pavić Pečenković navela je da je projekt izgradnje kuće u Ledićima u završnoj fazi.

"Zamišljeno je da to bude vid rekreacione kuće za štićenike doma na Bjelavama, gdje bi tokom ljetnog i zimskog raspusta djeca mogla da borave u prirodi, da se igraju i druže. Dogovoreno je da sve ustanove socijalne zaštite mogu koristiti ovaj objekt, kako bi naši sugrađani koji su smješteni u ustanovama mogli provoditi aktivnosti u prirodi", rekla je ministrica Pavić Pečenković.

Podsjetit ćemo, prošlog ljeta su radovi na izgradnji doma, nakon mnogo zastoja i problema pri prikupljanju novčanih sredstava, otpočeli. Cilj ovog projekta je stvoriti mjesto obnove, radosti i razvoja za djecu bez roditeljskog staranja, ne samo iz Doma Bjelave u Sarajevu, već i iz drugih domova u Bosni i Hercegovini, gdje će ljepota prirode biti temelj njihovog oporavka.