Humanitarne akcije
12

Banka koštane srži: Velika humanitarna akcija uz koncert u Goraždu

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
U Goraždu je organizovano niz događaja u cilju podrške projektu "Banke koštane srži" koji predvodi NVO Mala.

BPK i Općina Goražde među prvima su podržali ovaj projekat a, prema riječima načelnika Muhameda Ramovića, to će činiti i dalje. Ova velika humanitarna akcija bi trebala rezultirati članstvom BiH u Svjetskoj asocijaciji banaka koštane srži čime bi liječenje oboljelih od leukemije iziskivalo daleko manje troškove.

U Goraždu se tako govorilo o značaju osnivanja banke koštane srži u borbi sa leukemijom dok je na Trgu branilaca grada organizirana akcija uzimanja potencijalnih uzoraka krvi, a potom i humanitarni koncert na kojem je zvijezda večeri bio pjevač narodne muzike Nihad Alibegović. Sav prihod je namijenjen za projekat osnivanja banke koštane srži.

Uz Općinu Goražde, projekat "Banka koštane srži" podržali su i Vlada BPK-a te goraždanski privrednici.

"Važno je da se svi zajednički uključimo, jedinstveno, složno da pomognemo osobama oboljelim od leukemije. Naši građani se uvijek rado odazivaju akcijama koje imaju humanitarni karakter", poručio je Emir Oković, premijer BPK Goražde.

Članstvom u Svjetskoj asocijaciji banaka koštane srži troškovi transplantacije a time i liječenja bili bi daleko manji. Trenutno se izdvaja 250.000 do 300.000 eura što nažalost najveći broj oboljelih nije u stanju izdvojiti. Učlanjenjem u Svjetsku asocijaciju, transplantat koji sada uz listu čekanja košta 100.000 eura bio bi sveden na podnošljivih 2-3 hiljade eura i dobijao bi se isti dan.